Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Yağmur Fotoğrafı Nasıl Çekilir? hakkında olacak.
Yağmurlu havalar birçok insan tarafından huzur verici olarak bulunur. Özellikle kapalı ve yeterince sıcak bir ortamda bulunup dışarıda yağmakta olan yağmuru izlemek ben de dahil olmak üzere çoğu insan tarafından mutluluk hormonu salgılatmanın en basit yollarından birisi olarak görülmektedir. 🙂
Ayrıca profesyonel fotoğrafçıların yanı sıra fotoğrafçılığa ilgisi olan insanlar için ise yağmurlu havalar fotoğraf çekmek ve birbirinden sanatsal kareler yakalamak için iyi bir fırsattır. Ancak daha önce hiç yağmurlu havada fotoğraf çekme deneyiminiz yok ise dışarı çıkmadan önce ve yağmur fotoğrafı çekmek konusunda bazı şeyleri bilmeniz gerekebilir. İşte bu yazının devamında ben de yağmur fotoğrafı nasıl çekilir sorusuna cevap verirken yağmurlu havalarda fotoğraf çekmenin püf noktalarının neler olduğundan bahsediyor olacağım.
Yağmurlu Havada Fotoğraf Çekmek
Yağmurlu havada fotoğraf çekmek için evinizden çıkmadan önce ilk olarak kendinizi yağmur suyundan korunacak hale getirmeniz gerekiyor ki daha rahat ve ıslanma korkusu yaşamadan dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilesiniz. Bunun için su geçirmeyen bir ayakkabının yanı sıra kapüşonlu yağmurluk dışarıya çıkmadan önce üzerinizde olması gereken başlıca giyeceklerdir.
Kendinizden sonraki yağmurdan korunması gerekli olan en önemli ikinci şey ise ( bana göre birinci şey 😀 ) tabi ki fotoğraf makineniz olacak. Fotoğraf makinenizi koymuş olduğunuz taşıma çantasının mutlaka su geçirmez yapıda olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede fotoğraf makinenizi kullanmıyorken dahi güvende olduğundan emin olabilirsiniz.
Tabi sırası gelmişken bir de yağmurlu havada fotoğraf makinenizle çekim yaparken yağmur damlalarına karşı makinenizi nasıl muhafaza edebileceğinize değinelim.
Suya karşı oldukça hassas olan çoğu fotoğraf makinelerini yağmurlu havalarda kullanırken oldukça dikkat etmemiz gerektiğini biliyoruz. Peki fotoğraf makinemizin yağmur damlalarından zarar görmemesi için neler yapılabilir? Öncelikle hem kendimiz hem de makinemiz için yanımızda bir adet şemsiye bulundurmak oldukça önemli. Daha sonra yine de sıçrayarak makinemize zarar verme olasılığı bulunan su damlacıklarına karşı fotoğraf makinemize çekim yapmamızı da engellemeyecek şekilde bir buz dolabı poşeti geçirebiliriz. Böylece fotoğraf makinemizi yağmur ve çevreden sıçrayabilecek su damlacıklarına karşı koruma altına alabiliriz.
Bir diğer fotoğraf makinesini yağmura karşı koruma yöntemi ise mümkün olduğunca az lens değişimi yapmak ve hatta mümkünse çekimlerimizi yanımızda taşıyacağımız tek lens ile gerçekleştirip tamamlamaktır. Bu noktada size tavsiyem, varsa 18-135 mm, 18-105 mm veya 18-55 mm gibi değiştirilebilir odak uzaklığına sahip lensler ile fotoğraf çekimine çıkmanız olacak. Çünkü 50 mm gibi sabit odak uzaklığına sahip lense karşın değişken odak uzaklığına sahip lensler ile geniş açılı veya zoom gibi farklı açılı fotoğrafları lens değişimi yapmaya ihtiyaç duymadan çekebilirsiniz.
Yağmurlu Havada Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Yağmurlu havada kendimizi ve fotoğraf makinemizi nasıl koruyacağımızı öğrendiysek sırada yağmurlu havada fotoğraf nasıl çekilir? sorusunu yanıtlamak kalıyor.
Yağmurlu havalar bildiğiniz üzere kapalı, ışığın yoğun olmadığı zamanlardır. Bu nedenden ötürü yağmurlu havada fotoğraf çekerken görüntüde bozulmaya yol açmayacak kadar ISO kullanımı görüntülerin daha aydınlık çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca diyafram açıklığını mümkün olduğunca düşük da ışığı yeterli fotoğraflar elde etmeniz mümkündür.
Eğer tane tane yağmur damlalarının fotoğrafını çekmek istiyorsanız bu kez işiniz enstantane değeri ile olacak. Enstantane değerini 1/500 veya 1/1000 yaptığınızda yağmur damlalarını havada yakalayabileceğinizi düşünüyorum. Eğer bu değerler yetersiz gelirse enstantane değerini bir üst noktaya çıkarabilirsiniz. Tabi enstantane değerlerini bu seviyede tutmak ışığın lense giriş süresini de kısaltacağı için karanlık fotoğraflar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle fotoğraflarınızın ışığını yeterli seviyeye çıkarmak isterseniz yine ISO değerini arttırabilir ve diyafram açıklığını düşürebilirsiniz.
Yağmurlu havada fotoğraf çekmeden önce verebileceğim son tavsiye ise fotoğraflarınızı mutlaka RAW formatında çekmeniz şeklinde olacak. RAW formatı ile işlenmemiş, ham fotoğraflar çekeceğiniz için bu fotoğrafları daha sonra evinize geldiğinizde Photoshop’da düzenlemeniz daha kolay olacaktır. Ve böylelikle çekim sonrasında fotoğraflarınızda fark ettiğiniz pozlama hatalarını telafi etmeniz de mümkün olacaktır.