Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Uzun Pozlama Nedir? şeklinde olacak.
İngilizcesi long exposure olan ve fotoğrafçılıkta sıklıkla kullanılan uzun pozlama tekniğini genellikle belli bir görsel efekt elde etmek amacıyla veya düşük ışıklı ortamlarda nispeten daha aydınlık fotoğraflar çekmek maksadıyla kullanılan bir fotoğrafçılık tekniği olarak açıklayabiliriz.
Farklı görsel efektler oluşturmak için gündüzleri, ışığın yoğun olduğu zamanlarda da kullanıyor olsa da genellikle düşük ışıklı, akşam vaktinde uzun pozlama tekniği uygulanmaktadır.
Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?
Fotoğraf makinelerinde bulunan ISO, diyafram açıklığı ve enstantane değerlerindeki çeşitli oynamalar ile uzun pozlama tekniği yapılmaktadır. Bu değerler arasında ise başarılı ve doğru bir uzun pozlama yapmak için en çok dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken değer ise enstantane değeridir.
Diyaframdan geçen ışığın fotoğraf makinesi sensörü üzerinde kalacağı süreyi belirlemeye yardımcı olan enstantane değeri uzun pozlama yapılırken genellikle yüksek tutulmaktadır. Böylece karanlık, ışığı yetersiz ortamlarda sensöre ulaşan az miktarda ışık uzun süre kaydedilmeden sensör üzerinde kalacağı için fotoğraf makinesinin kadrajındaki görüntü de normalse göre daha aydınlık çıkacaktır.
Az önce de belirttiğimiz gibi başarılı bir uzun pozlama yapmak için ilk olarak dikkat etmemiz gereken şey enstantane değeridir. Enstantane süresini ise eğer fotoğraf makinesi ile çekim yapıyorsanız Canon için enstantane öncelikli mod olan S modundan kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Veya tüm fotoğraf makinelerinde bulunan M yani Manuel Mod ile de enstantane başta olmak üzere diğer tüm ISO, diyafram açıklığı gibi pozlama bileşenlerini ayarlayabilirsiniz.
Sırada ise doğru pozlama için enstantane değerini belirlemek var. Enstantane değeri klasik bir fotoğraf makinesinde maksimum 30 saniyeye kadar çıkabilirken 1/400’e kadar da düşebilir. Burada 1/4000 olarak bahsedilen değer 1 saniyenin 4000’de 1’i anlamı taşımaktadır ve 1/4000, 1/2000 gibi bir saniyeden düşük enstantane değerleri çok hızlı bir nesnenin fotoğrafı çekilmek istendiğinde kullanılabilir.
Ancak uzun pozlama yapmak istiyorsanız sensöre gelen ışığın uzun süre sensörde kalmasını sağlamanız gerektiğinden daha önce bahsetmiştik. Bu sebeple de enstantane değerini mümkün olduğunca uzun tutmalısınız. 10, 15 veya maksimum 30 saniye en iyi uzun pozlamayı yapabilmek için size gerekli olan zamandır. Bu süre zarfında rahatlıkla uzun pozlama, ışıkla boyama gibi teklikleri uygulayabilirsiniz.
Telefonda Uzun Pozlama
Gelişen teknoloji ile cep telefonlarında bulunan kameralar da oldukça ilerleme kat etmiştir. Birçok telefonun kamera ara yüzünde Pro veya Manuel Mod olarak bulunan bölümlerden ISO, Enstantane gibi ayarlamaları yaparak da uzun pozlama yapmak mümkündür.
Yukarıdaki bölümde bahsetmiş olduğumuz için yeniden uzun pozlama nasıl yapılır sorusuna değinmek istemiyorum. Çünkü telefonda uzun pozlama yapmak için izlemeniz gereken yol ve bilmeniz gerekenler dijital bir fotoğraf makinesiyle uzun pozlama yaparkenkilerle aynı. Bir tek şunu ek olarak ifade edebilirim ki bulanık, olmayan net görüntüler elde etmemek için hem fotoğraf makinesiyle hem de cep telefonu ile fotoğraf çekimi yaparken kameranızın hareket etmemesini sağlamalısınız. Bunun için ise ya telefonu sabit bir yere yerleştirebilir ya da varsa tripod kullanabilirsiniz.