Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Storyboard Nedir? Storyboard Hazırlama hakkında olacak.
Video veya animasyon gibi hareketli görüntü yapımında oldukça önemli bir yere sahip olan storyboard tasarımının ne anlama geldiğini kısaca özetlemek gerekirse çekmeyi planladığınız filmin bir sahnesinin kareler halinde çizimi, kağıda dökülmüş hali veya eskizidir diyebiliriz.
Storyboard Nedir? Storyboard Tarihi
Storyboard bir filmin, animasyonun, çizgi filmin bir dizi çizim veya görüntüden oluşan görsel bir temsilidir. Film planlamasına yardımcı olmak amacıyla kullanılan storyboardlar, ekranda tam olarak neyin gösterileceğini, hangi açıdan ve hangi sırayla gösterileceğini belirlemeye yardımcı olur.
Yaygın olarak kullanılan storyboard tekniği videodan animasyona, hareketli grafiklere ve daha fazlasına kadar farklı film yapım türlerinde kullanılmaktadır.
Storyboard hazırlama sürecindeyken daha film çekim aşamasına gelmeden filmin gidişatı, işleyişi ile ilgili birçok kritik kararı verebilirsiniz. Böylece planladığınız sürenin daha altında bir sürede filminizi tamamlayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Günümüzdeki bilinen haliyle storyboard 1930’lu yıllarda Walt Disney Studios tarafından geliştirilmiştir. Çevrimiçi olarak basit bir internet aramasıyla Hayao Miyazaki ve Alfred Hitchcock gibi ünlü yönetmenlerin hazrlamış olduğu storyboard örneklerini inceleyebilirsiniz. Ve kendi storyboard hazırlama sürecinizde ilham alabilirsiniz.
Storyboard kullanmanın başlıca avantajlarını daha doğrusu neden storyboard kullanmanız gerektiğini şu maddeler ile açıklayabiliriz:
- Bir filmin anlatısını veya öykü anlatımını planlama ve iyileştirme.
- Görselleştirme yoluyla ekip üyeleri arasında iletişimi geliştirmek.
- Kamera açıları ve aydınlatma gibi temel teknik parametreleri tanımlama.
Storyboard Hazırlama
Bir storyboard veya diğer adıyla görsel senaryo taslakları çizimler, eskizler veya fotoğraflar kullanılarak elle veya dijital olarak oluşturulabilir. Görselleri daha iyi açıklamak amacıyla genellikle görsellere eşlik eden yazılı notlar da storyboard içerisinde görülebilir.
Çekim öncesi bir eskiz olarak kullanılacak storyboard her şeyden önce aşırı ayrıntılı olmaktan kaçınmalıdır. Bunun yerine, anlatıyı ilerletmek, filmdeki tüm önemli olayları açıklamak ve son parçanın nasıl hayata geçeceğini tasavvur etmeye yardımcı olmak için yeterli bilgiyi içermelidir.
İyi bir storyboard tasarımında mutlaka olması gerekenler şunlardır:
- Eylem: Sahnede bulunan ve hikayeye etki eden her ana hareket küçük bir resim veya çerçeve ile belirtilmelidir.
- Çekim sayısı: Filmin çekim listesinde yer alan sıraya göre storyboardda bulunan sahneler numaralandırılmalıdır.
- Sahnede kullanılacak olan çekim ölçeğini ve kamera hareketini belirtin.
Bu yazımız ile kısaca storyboard nedir sorusuna yanıt verip, storyboard hazırlama hakkında temel seviyede bilgi aktardık. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle…