Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sinemada Kompozisyonu Oluşturan Öğeler şeklinde olacak.
Çeşitli öğeleri bir araya getirme eyleminden türeyen kompozisyon kelimesinin anlamı görüntünün hareketsiz en yalın hali olan fotoğraf söz konusu olduğunda öğeleri bir araya getirme ve dışarıda bırakma eylemleri üzerine kurulu bir hale sahiptir.
Sinema filmlerinde görüntü yönetmeni ve yönetmen seyirciyi estetik yönden etkilemek ve filmin konusuna uygun atmosferi ortaya çıkarabilmek için kayda alınacak olan görüntüleri belli başlı bir takım kurallar çerçevesinde düzenlerler.
Sinema veya televizyonda gösterilmek için üretilen filmlerin görsel olarak estetik hale getirilmesi çerçeve içerisinde gösterilen öğelerin nasıl düzenleneceğine başka bir deyişle ne şekilde kompoze edileceğine bağlıdır. Çerçeve içinde yer alan öğelerin tek başlarına veya birbirleri ile ne şekilde ilişki içinde olacakları oluşturulacak olan sahnenin kompozisyonuna bağlıdır.
Sinemada Kullanılan Kompozisyon Öğeleri
- Belirginlik: Sinemada kompozisyonu oluşturan en temek öğe belirginliktir. Kompozisyon içerisinde verilmek istenen mesaj belirgin ve anlaşılır olması görüntünün seyirci tarafından da anlamlandırılmasını kolaylaştıracaktır.
- Bütünlük: Sinemada görüntüyü oluşturan öğeler uyum içerisinde ise bütünlük kompozisyon öğesi de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.
- Denge: Görüntüyü oluşturan öğeler kompozisyona belli bir denge ve oran içerisinde yerleştirilmelidir.
- Derinlik: Kadraja dahil olan bazı öğeleri yakın, bazılarını ise uzakta bırakarak net alan derinliğinden faydalanıp görüntüye bir derinlik ve perspektif katmaya verilen isimdir.
- Bakış Açısı: Görüntüyü kaydeden kameranın sağ, sol, yukarı, aşağı veya arka, ön gibi farklı konumlarda konumlandırarak psikolojik olarak farklı anlamların ortaya çıkarılması sağlanabilir.
- Çizgiler: Fotoğrafik görüntüyü oluşturan en temel kompozisyon öğesi çizgidir. Çünkü her öğe çizgisel bir düzlemde yer kaplamaktadır.