Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sinema Akımları – Fransız Şiirsel Gerçekçilik Akımı şeklinde olacak.
İngilizcesi Poetic Realism olan şiirsel gerçekçilik sinema akımı Fransa’da 1930’lu yıllarda ortaya çıkmış ve etkisini 2. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar devam ettirmiştir. Bazı Türkçe kaynaklarda şiirsel gerçekçilik sinema akımından şairane gerçekçilik olarak da söz edilmektedir.
Şiirsel Gerçekçilik Sinema Akımı Nasıl Ortaya Çıktı?
1920’li yılların sonuna doğru sesin de sinema filmlerinde etkin bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte Avrupa Avangart Sineması’nın sonuna gelinmişti. Bu dönemde yönetmenler sesin sağladığı imkanlardan yararlanarak sinema filmleri için melodramlara, müzikallere ve tiyatro uyarlamalarına yöneldiler.
Ancak bu yönelim fazla uzun sürmedi. 1929 yılında başlayarak 1930’lu yıllarda etkisini iyiden iyiye tüm dünyada hissettiren Büyük Ekonomik Buhran tüm dünyada toplumsal ve siyasal kargaşaya neden olmuştu. Bu durumun bir sonucu olarak da Fransa’da şiirsel gerçekçilik sinema akımı ortaya çıkmıştır.
Şiirsel Gerçekçilik Sinema Akımı Özellikleri
İşçi sınıfının sorunlarını, insanların mutsuzluklarını ve çaresizliklerini konu edinen ve bunları şairane bir üslupla filmlerine yansıtan şiirsel gerçekçilik akımı benimsemiş olduğu bu karamsar üslup sebebiyle Amerikan Kara Filmlerine benzetilmektedir.
Şiirsel gerçekçilik sinema akımına mensup filmler akımın adından da anlaşılabileceği üzere gerçekçilerdi. Bu akıma bağlı filmlerde umutsuz ve çaresiz olan karakterler sürekli hayatın acımasız tarafı ile karşılaşmaktaydılar.
Dünyada yaşanan ekonomik çöküntü beraberinde sefaleti de getirmişti. Filmlerde konunun geçtiği mekanlar genellikle pis, sefil yerlerdi. Ancak aynı zamanda şiirsel de olan bu filmlerde bulunan karakterler duygusal, melankolik ve intihara meyilli tiplerden oluşuyordu.
Alt sınıfa mensup insanların bunalımlı hayatlarını konu edinen şiirsel gerçekçilik sinema akımına bağlı filmler daima mutsuz son ile bitmektelerdi.
Şiirsel Gerçekçilik Sinema Akımı Yönetmenleri
Fransız şiirsel gerçekçilik sinema akımına bağlı film üreten yönetmenler arasında şu isimleri sayabiliriz:
- Jean Renoir
- Jean Vigo
- Marcel Came (Aynı zamanda şiirsel gerçekçilik akımının simgesi olarak da bilinmektedir)
- Rene Clair
Şiirsel Gerçekçilik Filmleri
Şiirsel gerçekçilik akımının etkili olduğu bazı önemli filmler şu şekildedir:
- La Chienne (1931) Jean Renoir
- Le Grand Jeu (1934) Jacques Feyder
- L’Atalante (1934) Jean Vigo
- La Grande Illusıon (1934) Jean Renoir