Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Senaryo Yazım Formatları hakkında olacak.
İngilizce screenplay olarak da bilinen senaryo dizi, film, tiyatro oyunu gibi canlandırmaya dayalı eserlerin sahnelerini ve akışını ortaya koyan yazılı metinlere verilen isimdir.
Senaryo yazımı tüm dünyada Fransız format ve Amerikan format olmak üzere iki farklı türde gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda Amerikan format senaryo yazımı ile Fransız format senaryo yazımının ne analıma geldiğinden ve birbirleriyle olan farklarından bahsedeceğiz.
Fransız Formatı Senaryo
Senaryo yazımında en çok kullanılan yazım formatı Fransız formatıdır. Fransız formatı senaryo sayfasında sol tarafta mizansen (sahne açıklaması, olaylar, davranışlar) bulunurken; sayfanın sağında ise konuşmalara (karakterler arası diyaloglar) yer verilmektedir.
Amerikan Formatı Senaryo
Daha çok Hollywood sinemasında kullanımı tercih edildiği için adı Amerikan formatı olan bu senaryo yazım formatında mizansen yani sahne tanımlaması sayfanın tamamına yayılmış bir durumdayken diyaloglar ise sayfanın ortasında olacak şekilde ayarlanmaktadır.
Ayrıca Amerikan formatında kullanılan kağıdın boyutu A4 değildir. Karteks adı verilen daha büyük boyutlu bir kağıt türü kullanılmaktadır.
Amerikan ve Fransız Formatı Senaryo Yazımının Ortak Özellikleri
İster Amerikan formatı, isterseniz de Fransız formatını kullanın senaryo yazarken her iki formatta da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yazıların biçim özellikleri değiştirilmemelidir. Altı çizili veya koyu (bold) yazılar kullanılmamalıdır.
- 12 px boyutunda okunaklı bir yazı fontu tercih edilmelidir.
- Senaryo yazımında her bir sayfanın filmdeki 1 dakikayı temsil ettiği düşünülerek buna uygun şekilde sahneler ve diyaloglar oluşturulmalıdır.
- Her sahneye bir numara verilir ve sahneler değiştikçe numaralar da aynı şekilde değişmektedir. Ayrıca çekim sırasında sahneler bu numaralar ile özdeşleşir ve anılır.