Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sanayi Devrimi’nin Grafik Tasarıma Etkileri şeklinde olacak.
Bilindiği üzere Sanayi Devrimi’nin başlamasına neden olan şey buhar gücünün makinelerde kullanılmaya başlanmasıdır. Sanayi Devrimi sonucunda ise toplumların yapısında bazı değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişikliklere ise artan iş gücünü karşılamak adına köyden kente göç eden halk neden olmuştur. Köyden kente yaşanan yoğun göç dalgası neticesinde kent kültürü etkilenmiş, işçi kesim uzun mesai sürelerine tabii tutulmuş ve belli bir çalışma standartlarının olmayışından dolayı bazı haklardan mahrum kalmışlardır.
Sanayi Devrimi’nden etkilenen alanlar arasında belki de en kritik olarak baskı ve matbaacılık alanlarını gösterebiliriz. Böyle dememizin nedeni ise buhar gücünün yardımıyla baskı ve matbaacılık alanlarında diğer alanlarda olduğu gibi seri üretime geçilmiştir. Bunun neticesinde çeşitli bilimsel yazılar, kitaplar çok daha kısa sürede basılıp daha çok kişiye daha kısa bir zaman diliminde ulaşmıştır. Hal böyle olunca da gelecek yıllarda yaşanan bilimsel gelişmelerin önü açılmıştır.
Grafik Tasarım da Sanayi Devrimi’nden ve bu dönemin teknolojik gelişmelerinden etkilenmiştir. Sanayi Devrimi döneminde geliştirilen fotoğraf makinesi, litografi ve dizgi makinaları grafik tasarım için bazı önemli gelişmeler olarak gösterilebilir.
Grafik çizgi kavramı tarihte ilk kez Almanya’da ortaya konulmuştur. Van de Velde adındaki Hollanda kökenli grafik tasarımcı Tropon markası için tasarlamış olduğu afiş, el ilanı ve ürün ambalajlarında kamçı hareketini andıran dekoratif bir çizgi sistemi kullanmıştır.
İlerleyen yıllarda ise Manoli adlı sigara paketinin ambalaj tasarımında da grafik çizgiler ile karşılaşmaktayız.
1796 yılında Senefelder tarafından icat edilen litografi veya diğer bir adıyla taş baskı kağıdın ucuzlamasına ve daha büyük boyutlu kağıtların grafik tasarım alanında kullanılmasına olanak tanımıştır. Böylece daha geniş bir tasarım alanına sahip olan grafik tasarımcılar tipografik tasarımın getirmiş olduğu sıkıcılıktan ve tekdüzelikten kurtularak daha süslü tasarımlar ortaya koymaya başlamışlardır.
Fotoğrafın icat edilmesi grafik tasarım için Sanayi Devrimi döneminin en önemli gelişmelerinden bir diğeridir. Fotoğraf icat edilmeden önce grafik tasarımcılar oluşturdukları tasarımlarda genellikle el çizimi olan görseller kullanıyorlardı ve bu da zaman kaybına yol açabiliyordu. Ancak fotoğrafın icat edilmesi ile birlikte grafik tasarım ürünlerinin hazırlanma süresi de epeyce azalmış ve bunun yanı sıra nesneleri, insanları insan gözünün görmüş olduğu gibi gerçekçi bir şekilde tasarımlarda kullanılmasının önü açılmıştır.