Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sanatta Işık ve Gölge Tekniği: Chiaroscuro şeklinde olacak.
İtalyanca bir terim olan Chiaroscuro; aydınlık, ışık anlamına gelen ‘chiaro’ ve gölge, karanlık anlamlarına gelen ‘oscura’ sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Chiaroscuro tekniği resim sanatında ışık ve gölgenin kontrast oluşturacak şekilde kullanılmasını anlatmak amacıyla kullanılmaya başlanmış bir sanat terimidir.
Işık ve gölge tekniği tarihte ilk olarak Rönesans dönemi resim sanatında Antonio Alegri ve Caravaggio tarafından kullanılmıştır. Ayrıca Leonardo Da Vinci de eserlerinde ışık, gölge, aydınlatma gibi teknikleri sıkça kullanmaktaydı. Da Vinci resimlerinde iki boyutlu yüzey üzerinde duran cisimlere derinlik kazandırabilmek ve üç boyutlu yanılsaması oluşturabilmek adına Chiaroscuro tekniğinden faydalanmaktaydı.
Kendine özgü aydınlatma tekniğinin (Rembrandt Aydınlatma Tekniği) olmasının yanı sıra Chiaroscuro tekniğini de neredeyse tüm resimlerinde usta bir şekilde kullanan Rembrandt bu yönüyle en büyük ışık gölge tekniği ustası olarak gösterilmektedir.
Sinemada Işık ve Gölge
Chiaroscuro tekniği resim sanatının yanı sıra özellikle siyah-beyaz filmler döneminde de sıkça kullanılan bir sinema tekniği olarak da bilinmektedir.
Siyah beyaz sinema filmlerinde farklı aydınlık ve karanlık alanlar oluşturmak için ve kontrastı yüksek sahneler ortaya koymak için ışık ve gölge tekniğinden faydalanılmıştır. Chiaroscuro tekniğinin e en başarılı şekilde uygulanmış olduğu filmler arasında Metropolis, Notre Dame’ın Kamburu ve Dr. Caligari’nin Muayenehanesi filmlerini örnek olarak göstermek mümkündür.