Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sanat Akımları – Realizm şeklinde olacak.
Realizm Nedir?
Realizm (Gerçekçilik) sanat akımı 1839 senesinde ortaya çıkmıştır. Prensip olarak saygın resim yapıtlarına, önemli insanları ve dini içerikli konuları, saray ve sarayda süregelen yaşantıyı, soylu kişilerin partilerini ve doğayı olduğundan daha güzel yansıtan sanat anlayışına karşı çıkmıştır.
Realizm yaşamı ve doğayı olduğu gibi, ne eksik ne de abartılmış şekilde yansıtmayı kendisine bir üslup olarak belirlemiştir. Realizm aynı zamanda toplumun gerçek yaşamını da eserlerinde yansıtmaktadır.
Realizm Sanat Akımının Amacı Nedir?
Realizm (gerçekçilik) sanat akımındaki amaç klasisizm veya romantizm sanat akımlarının sanata katmış olduğu yapaylıktan sanatı kurtararak modern sanat eserleri üretmek ve eserlerin konusunu toplumsal sınıflar ve toplumsal temalar arasından seçmektir.
Realizmin diğer bir amacı ise gündelik hayatın ön yargısız, bilimsel ve nesnel bir şekilde ele alınıp sanat eserlerinde de bu şekilde yansıtılmasıdır.
Realizm Akımı Temsilcileri
Realizm (gerçekçilik) sanat akımının en önemli temsilcisi ve aynı zamanda akımın ismini koyan sanatçı ressam Gustave Courbet ‘dir. Courbet’e ait olan “ Ben hiç melek resmi yapmadım, çünkü hiç melek görmedim.” cümlesi aslında realizm sanat akımının en sade tanımıdır.
Realizmin bir diğer önemli temsilcisi ise Millet‘dir. Millet köylü hayatını konu edinen bir ressamdır. En ünlü eseri olan ‘Başak Toplayan Kadınlar‘ tablosunda gerçek olduğu gibi aktarılmış dramatik veya öyküsel bir ögeye rastlanılmaz. Bu eserde yalnızca hasat zamanında tarlada hasat toplayan 3 kişi görülmektedir. Ve yine bu eserde kırların güzelliğini, saflığını anlatan bir anlatım kullanılamamıştır.