Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sanat Akımları – Barok Dönem şeklinde olacak.
Barok Avrupa’da yaygınlaşmış olan ve sanatta bir anlatım biçimi olarak kabul gören bir sanat akımıdır. Barok kelime olarak iki ayrı şeyi tanımlar. Bunlardan ilki sanat tarihinde Rönesans ile Klasiklik arasında kalan bir dönemdir. Diğeri ise 14. Ve 18. Yüzyıllar arasında oluşup son şeklini almış sanat dönemine verilen isimdir.
Barok; mimari, resim, heykel, müzik gibi çeşitli sanat dallarının etkileyici temalar altında toplanıp birleştirilmesi amacı gütmektedir. Abartılı hareket duygusu ile birlikte net gözüken detayları ile bulunduğu dönemin müzik ve edebiyatında da kendine yer bulur.
1699 yılında İtalya’da kilise etkisi ile doğmuş olan Barok sanat akımı yoğun bir etki bırakmış ve bu akıma sahip çokça eser verildiğinden dolayı Barok başlı başına bir dönem olarak kabul edilmektedir.
Barok dönemde Andre Le Nötre tarafından yapılan Versailles Sarayı bu dönemin en tipik mimari örneklerinden bir tanesidir.
Ayrıca resim alanında Caravaggio, Rembrandt, Vermeer; heykel alanında Bemini ve müzik alanında ise Johann Sebastian Bach Barok tarzında eser vermiş kişilere örnek gösterilebilir.
Barok Dönem Mimarisi Özellikleri
Michelelangelo’nun geç dönem Romen yapılarından birisi olan St. Peter’s Bazilikası Barok dönem mimarisine verilebilecek en güzel örneklerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra Barok dönem mimarisinin ayırt edici özelliklerini de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kilise mimarisinde daha geniş ve oval yapıda sahınlar kullanılır.
- Tamamlanmamış veya bilerek yarım bırakılmış mimari ögelere rastlanır.
- Mimari yapıların içinde ve mimari yapılara eklenen pencereler yardımıyla dramatik ışık kullanımı sağlanır. Güçlü aydınlık alanlar, kontrastı yüksek gölgeler gibi.
- Süslemer ve zengin renklere sıklıkla rastlanır.
- Bazı ülke mimarilerinde ise armut şeklinde kubbelere denk gelinebilir.