Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Objektif (Lens) Çeşitleri ve Kullanım Alanları hakkında olacak.
Fotoğraf makinelerinde kullanılan objektifler fotoğrafını çekmek istediğiniz objeye, mekana göre ve bunların teknik özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Örneğin bir çiçeği yakın mesafeden tüm ayrıntıları belli olacak bir şekilde çekmek istiyorsanız veya deniz manzaralı bir gün batımı fotoğrafı çekmek istiyorsanız farklı odak uzaklığına sahip objektifler tercih etmeniz gerekir.
Biz de bu yazımızda DSLR fotoğraf makinelerinde, video kameralarda kullanılan objektif çeşitleri ve kullanım alanları hakkında kısa kısa bilgi vereceğiz.
1-) Balık Gözü Objektifler
Çok geniş açılı objektifler olarak da bilinen balık gözü objektifler 5-10 mm arası odak uzaklığına sahip objektifleri tanımlamak için kullanılmaktadır.
Balık gözü objektifler genellikle asansör, bir evin küçük odası, telefon kulübesi gibi dar bir mekanın görüntülenmesi isteniyorsa kullanımı tercih edilmektedir. Ayrıca bir manzara veya mimari yapının çekiminde de daha estetik bir görüntü elde edilmek isteniyorsa balık gözü objektifler tercih edilebilir.
2-) Geniş Açılı Objektifler
Arka planda alan detayların belli olmasının istendiği manzara çekimlerinde sıklıkla tercih edilen geniş açılı objektifler 35-50 mm arasındaki odak uzaklığına sahip objektifler için kullanılır.
3-) Normal Açılı Objektifler
Arka plan alan derinliği sağlanmak istenen durumlarda tercih edilen normal açılı objektifler 75-100 mm arası odak uzaklığına sahip objektifleri tanımlarken kullanılabilir.
4-) Dar Açılı Objektifler
Özellikle arka plan derinliği istenmeyen durumlarda ve arka planda az obje bulunan ortamlarda karşılıklı duran birkaç kişinin fotoğrafı çekinmek istendiği zaman tercih edilen dar açılı objektifler 150-200 mm arası odak uzaklığına sahip objektifleri tanımlar.
5-) Tele Objektifler
Yaklaşılması zor, tehlikeli veya yaklaşılamayan durumların (vahşi doğa belgeseli, patlama sahnesi, futbol maçı gibi) çekiminde kullanılan tele objektifler ise 200 mm odak uzaklığı üzerinde yer alan objektifleri kapsamaktadır.
6-) Zoom Objektifler
Bir diğer adı değişken odak uzaklıklı objektif de olan zoom objektifler 8,5-153 mm arası odak uzaklığına sahip objektifler için kullanılır.
Zoom objektiflerin daha önce bahsetmiş olduğumuz objektiflerden farkı odak uzaklığını manuel olarak değiştirebilmemize olanak tanıyor olmasıdır. Yani genellikle DSLR fotoğraf makineleri yanında kit lens olarak verilen 18-55, 18-135, 18-105 mm odak uzaklığına sahip objektifler aslında birer zoom objektiflerdir.
Çok amaçlı olarak kullanılan zoom objektifler video çekimlerinde detaydan genele veya tam tersi şekilde optik kaydırma (zoom) yapılacağı zaman kullanılmaktadır.
7-) Makro Objektifler
Net olarak bir odak uzaklığı bulunmayan makro objektifler aslına bakılırsa şimdiye kadar sıralamış olduğumuz tüm objektif çeşitlerini kapsamaktadır.
Bir objenin makro fotoğraf çekimi yapılmak isteniyorsa fotoğraf makinesi ilk olarak bir tripod üzerine yerleştirilir ve objektif üzerinden Manual Focus (MF) moduna geçiş yapılır. Sonrasında ise makro çekimi yapılacak obje kadraja alınıp lens üzerinde bulunan netleme halkası aracılığı ile objenin netlemesi yapılır ve fotoğraf çekilir. Yani makro çekim yapabilmek için objektifin özel bir odak uzaklığına sahip olmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.