Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Grid (Izgara) Düzeni Yapısı şeklinde olacak.
Grid, bir kitap, dergi, gazete veya başka herhangi bir sayfanın düzenlenmesinde tasarım elemanlarının yerleştirilmesinde grafik tasarımcılara kolaylık sağlayan belli bir hizaya dayalı hayali çizgilerden meydana gelmektedir. Grid düzeni hakkında daha detaylı bilgiye ve sayfa tasarımlarında neden grid sisteminin kullanılması gerektiğini burada yer alan yazımızdan da okuyabilirsiniz.
Her grid ne kadar karışık gözükse de özünde hepsi aynı temel bölümlerden meydana gelmektedir. Her bölümün kendine özgü işlevi vardır ve grafik tasarımcı da oluşturduğu tasarımının içeriğine göre bu bölümleri birleştirebilir veya tasarımından çıkarabilir.
Grid (Izgara) Düzeni Bölümleri
Bir grid (ızgara) düzenini oluşturan bölümler marjlar, sütunlar, sütun arası boşluklar, grid çizgileri, modüller ve son olarak akış çizgileridir.
Bir gridi oluşturmaya ise ilk önce genellikle margin (marj) adı verilen içerik ve sayfa kenarlarında yer alacak boşlukları belirlemekle başlanır. Dış, üst ve iç kenarlarda bırakılan marj adı verilen bu boşluklar oluşturulan tasarımın genel görünümü açısından önem arz etmektedir.
Sayfa tasarımında genellikle üst ve alt tarafta daha fazla boşluk bırakılmaktadır. Böylece sayfada daha düzenli bir görünüm sağlanırken bunun yanında gözün dinlenebileceği ve ek bilgilerin yerleştirilebileceği alanlar olarak da kullanılabilmektedir.
1. Manuskript Grid
Manuskript Grid düzeni adından da belli olduğu gibi genellikle el yazması kitaplarda kullanılan bir grid sistemidir. Manuskript grid sayfanın geniş bir alanını kaplar ve içerdiği tek sütun yapısı ile en basit grid düzenidir.
2. Gotik Grid
İsmini Gotik dönemde çokça kullanılan sayfa yapısından alan bu grid düzeni oransallık temeline dayanır. Gotik grid düzeninde yazı alanının yüksekliği sayfa genişliğine denktir. Daha ziyade kitap gridi olarak ele alınan gotik gridde kenar boşlukları 2,3 ve 6 rakamlarıyla doğru orantılı bir şekilde bırakılmaktadır.
3. Sütun Grid
Sütun grid düzeni birbirinden farklı bilgileri aynı sayfa içerisinde aktarırken sütunların birbirinden bağımsız olmaları dolayısıyla daha kullanışlı bir grid sistemidir.
Kullanılacak olan sütun genişliği belirlenirken çok dar veya çok geniş sütun genişliği kullanmamak gerekmektedir. Çok dar sütunlarda kelimeleri bölmek için çok fazla tire kullanılması gerekeceğinden bu görüntü olarak hoş olmayabilir. Geniş sütunlardaki satırlarda ise bir alttaki satırı bulmak sorun yaşatabilir.
4. Modüler Grid
Modüler grid isminden de anlaşıldığı gibi modüllerden meydana gelen bir grid sistemidir. Bazı tasarımcılar tasarım yüzeyini birçok parçaya bölen bu grid yapısını tasarım elemanlarını hizalayabilecekleri daha çok alan kullanımına imkan verdiği için modüler grid düzenini daha kullanışlı bulmaktadırlar.
5. Diyagonal Grid
Diyagonal grid düzeninde önceki grid yapılarından farklı olarak sayfa üzerinde tasarım elemanlarını düzenlerken eğimlerden faydalanılmaktadır. Bu eğim tasarımlara yatay ve dikey düzenlemelere göre görünüm olarak bir farklılık katmaktadır.