Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Grafik Tasarımda Sayfa Düzeni şeklinde olacak.
İsterseniz basılı bir afiş tasarımı isterseniz de yalnızca internet ortamında yayınlanacak bir web sayfası tasarlayın tasarımınızda kullanacağınız sayfa düzeninin temel amacı sunulan bilgileri okuyucuya olabildiğince açık ve net bir biçimde iletmektir. Ve tasarımınızda yer alan bilgilerin okuyucuya en iyi şekilde geçmesini sağlamanın yolu ise doğru bir sayfa düzeni oluşturmanıza bağlıdır.
Grafik tasarımda sayfa düzeninin öneminden detaylı bir şekilde bahsetmeye başlamadan önce sayfa düzeninin ne anlama geldiğinden bahsedelim. Grafik tasarımda sayfa düzeni (mizanpaj olarak da adlandırılır) bir sayfadaki görsel öğelerin (metin, fotoğraf, illüstrasyon gibi) belli bir yerleşim düzenine göre tasarım alanına dağılımıdır.
İyi bir sayfa düzeni hem göze hoş gelmeli hem de iletilmek istenen mesajı alıcı kitleye net ve açık bir şekilde iletmesi gerektiğinden daha önce de bahsetmiş idik. Bu amaç doğrultusunda iyi bir sayfa düzenine sahip tasarımları nasıl ortaya çıkarabileceğinize dair bazı ipuçlarını bu yazımız sonunda öğrenmiş olacaksınız. İyi okumalar…
1. Grafik Tasarım Sayfa Düzeninde Izgara (Grid) Kullanımı
Grafik tasarımda ızgara veya diğer bir adıyla grid kullanımı tasarımınıza düzen vermenize yardımcı olur. Tasarımcıların içeriği nereye yerleştirebilecekleri konusunda fikir vererek tasarımcılara yardımcı olur ve tasarım sürecini hızlandırır.
Ayrıca sayfa düzeninde kullanılacak iyi bir ızgara/grid düzeni tasarımınızın düzgün ve anlaşılması kolay görünmesini sağladıkları için çok önemlidir Ayrıca oluşturulacak iyi bir grid sistemi ile çok sayfalı bir tasarım ürünü tasarlıyorsanız (dergi, gazete, kitap gibi) sonraki sayfaların düzenini yapmanız da kolaylaşacaktır.
2. Grafik Tasarım Sayfa Düzeninde Vurgu ve Ölçek
Sayfa tasarımında denge sağlamanın en kolay yollarından bir tanesi de tek ve etkili bir odak noktası seçmektir. Grafik tasarımda, izleyicinin dikkatini çekecek ve konuyu minimum çabayla tanınabilir hale getirecek bir odak noktası bulmanız gerekir.
Tasarımınızın odak noktası haline getireceğiniz öğe tasarımınızın ana mesajını taşımalıdır ki izleyici tarafından da ilk olarak algılanan şeyin vurgulayacağınız bu odak noktası olacağını düşünürsek mesajın direkt olarak algılanması tasarımımızın etkinliği açısından önemlidir.
3. Sayfa Tasarımında Üçte Bir Kuralı
Daha önce yayınlamış olduğumuz Fotoğrafta Üçte Bir Kuralı adlı yazımızda da bahsettiğimiz gibi grafik tasarımdaki sayfa düzeninde de aynı şekilde üçte bir kuralından faydalanmak mümkündür.
Üçte bir kuralını veya diğer adıyla üçler kuralını kısaca açıklamak gerekirse sayfa üzerine 2’si yatay, 2’si ise dikey olmak üzere toplam 4 adet çizgi çekildiğinde sayfa 9 parçaya bölünmektedir. İşte bu 9 parçanın birleşim noktaları üzerine yerleştirilecek görsel tasarım öğelerinin tasarımınızda bulunabilecekleri en iyi konumu göstermektedir.
4. Grafik Tasarımda Beyaz Boşluk Kullanımı
Acemi birçok grafik tasarımcı sayfa üzerinde görmüş olduğu her boşluğu çeşitli tasarım öğeleri ile doldurmak ister. Ancak deneyimli tasarımcılar sayfa tasarımında bazen beyaz boşluklar, boş alanlar bırakmanın tasarımı ferahlatacağını, daha anlaşılır ve mesajın daha net göründüğü bir iş ortaya çıkaracağını bilirler.
Özellikle basılı grafik tasarım ürünlerinde sıkça tercih edilen beyaz boşluk, negatif alan kullanımı sayfa kenar boşluklarının büyütülmesi ve paragraf aralarının açılması ile sağlanır.