Herkese merhaba arkadaşlar. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Grafik Tasarım Sürecinde Renk Kullanımı ile ilgili olacak.
Grafik tasarım uygulamalarında, ürün ambalajlarında ve tanıtımında, web sayfalarında renk, önemli bir görsel iletişim unsurudur. Renk, dikkat, uyarı, yasaklama, yönlenme, kodlama gibi pek çok işlev yüklenerek, gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır. Güvenlik ve sağlık işaretlerinde özellikle kırmızının yasak, tehlike alarmı, yangınla mücadele; sarının uyarı işareti; mavinin zorunluluk, yeşilin ilk yardım, tehlikesiz-normal durumu gösterdiği yönetmeliklerde de yerini almıştır.
Grafik tasarım uygulamalarında renk öğesi bir tasarım elemanı olarak büyük önem taşır. Renk ve ton değerleri sayesinde biçimleri, tipografiyi, ön planı görünür kılmak veya arka plana itmek, görsel hiyerarşiyi organize etmek mümkün olur. Web tasarımda içerikle de bağlantılı olarak uygulanan renk seçimi, izleyiciyi psikolojik yönden hazırlamakta, algılamayı kolaylaştırmakta ve kolayca yönlendirmekte önemli bir etkendir.
Renkler, ürün, marka, logo, ambalaj, reklam gibi pazarlama iletişiminin ögeleri açısından da önemlidir. Reklam uygulamalarında ürünün fark edilme ve tanınmasını sağlamak; okunurluklarının arttırılması, ürüne kişilik kazandırmak tanınmışlığını sağlamak, ikna gücünü arttırmak gibi noktalarda renkten yararlanılır. Örneğin temizlik amaçlı ürünlerin ya da diyet besinlerin mavi, yeşil tonlarında ambalajlarda sunulması, hamburger, kola gibi çokça tüketilen ürünlerin kırmızıyı tercih etmesi, banka logolarında güveni telkin etmesi nedeniyle yeşilin kullanılması tüketicinin algısal örgütlemelerine yardımcı olmak amacıyla kullanılan renk tercihleridir.
Renklerin kullanımı ve renk üzerindeki hakimiyet, tasarım sürecindeki en önemli aşamadır. Bir tasarımda birbirinden bağımsız, birbirini tamamlayan, mesajı örten, kirlilik oluşturan farklı renklerin kullanımı çalışmanın niteliğini de düşürmekle birlikte kullanım alanında amacına ulaşamamasına neden olacaktır. Yapılan çalışmada (broşür, afiş, dergi kapak, logo vb.) bütünsellik içerisinde kullanılmayan renkler hedef kitle üzerinde de beklenen etkiye ulaşamayacaktır.
Hedef kitle kendisine sunulan mesajı ilk önce algılar, göz ve duyguları 1-3 saniye içerisinde gösterdiği tepkiye göre mesajı algılama konusunda onay verir. Renklerle birlikte tipografik ve diğer unsurların birbirini tamamlaması, verilmek istenen mesajı engellemeden sunması yapılan çalışmanın amacına ulaşmasında ve mesajın geri dönmesinde etkili olacaktır.
Genel tasarım çalışmalarında çok yaşanılan eksikliklerden bir tanesi de renklerin doğru kullanılmamasıdır. Kurumsal çalışmalarda en fazla önem verilen unsur renktir. Kurumsal çalışmalarda orijinale sadık kalınmadan farklı önceliklerle kullanılan renkler kitlenin kuruma ve ürünlerine karşı algılama ciddiyetini düşürecektir. Ambalaj tasarımlarında bunun etkilerini rahatlıkla görebiliriz. Raflarda bulunan aynı ürünler arasındaki renk ve ton farklılıkları ürün kalitesi hakkında yorum yapmamıza sebep olup, farklı ürün alımlarına yöneltebilir.
Kurumsal çalışmalarda kullanılan renkler yapının önemli bir parçasını oluşturur. Renklerin mesajla birlikte kullanılması duygusal olarak algılanan renklerin mesajla uyumlu olması durumunda ikna etme özellikleri vardır. Yapılan çalışma sırasında kullanılacak, tasarıma hakim olacak renkler belirlenirken öncesinde müşteriyle belirlenen renkler arasındaki ilişki, firmanın yapısıyla bağlantısını, tasarımda kullanılacak ürünlerin etkisini arttırıp artırmadığını, farklı firmaların ürünleri arasındaki farklılıkları gösterip göstermediği, hedef kitle tarafından algılama derecesini göz önünde bulundurmamız gerekir. Renkler toplum içerisinde ve toplumlar arasında farklı anlamlarla değerlendirilebilmektedir. Bu yüzden kullanılacak renklerin, üretilen çalışmaların kullanılacağı alanlar dikkate alınmalıdır.
Kurum adına belirlenen renkler yapılacak çalışmalarda, reklamlarında belirgin olarak kullanılacağından rengin evrimi ve değişimi yapılması durumunda çok dikkatli olunmalıdır. Uzun bir zaman hedef kitle tarafından özümsenen kurum kimliği ani değişimlerle çok farklı tepkilere yol açabilir.
Kurumsal çalışmaların dışında yapılan çalışmalarda birbiriyle uyumlu renklerin kullanımıyla sadeleştirilmiş tasarımın müşteri tarafında ve hedef kitle üzerindeki etkisi oldukça güçlü olabilir.
Tasarımcılar için yardımcı kaynakların satışını yapan firmalardan renk kataloğu (Color Harmony) ve benzer kitapları temin edilebilir. Farklı kullanım alanlarına yönelik, duygusal etkilerle sınıflandırılmış olan bu katalogda tasarımcılara farklı ve zengin alternatifler sunulmuştur.
Bir tasarım içeresinde kullanılan renklerin bütünlüğü ve renklerin mesajı alacak olan kitlenin değerleri, beğenisi ile örtüşmesi çalışmanın başarıya ulaşmasındaki en önemli faktörlerden biridir. Renklerle çalışmak, renklerin dilini konuşmak tüm tasarımcıların kabul ettiği kilit bir noktadır.