Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Fransız Yeni Dalga Sineması hakkında olacak.
Fransız yeni dalga sineması 1950 ve 1960 yılları arasında Fransa’da etkili olmuş bir sinema akımıdır. İtalyan Yeni Gerçekçilik sinema akımından etkilenen bu dönemin film yapımcılarından dolayı film eleştirmenleri bu dönem sineması için Fransız Yeni Dalgası terimini kullanmışlardır.
Fransız Yeni Dalga Sineması Özellikleri
Fransız Yeni Dalga sinema akımı 2. Dünya Savaşı sonrası oluşan Fransız film kurumuna karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu akıma mensup yönetmenler; bir yazarın roman yazması gibi veya bir ressamın resim yapması gibi kişilerin de filmleri aynı bu şekilde yorumlamaları gerektiğini savunmuşlardır.
Yeni Dalga sinema akımında film üreten yönetmenler Hollywood’un yüzeyselliğinden kurtularak Yeni Gerçekçilik akımında olduğu gibi filmlerde doğal ışık kullanmışlardır ve filmler genel olarak Paris sokaklarında çekmişlerdir.
Bu akıma bağlı olarak çekilen filmlerde öyküleyici sahneler çoğu kez birbirini anlamlı bir şekilde takip etmezdi. Örneğin komik bir şekilde başlayan bir sahne cinayet ile tamamlanabilirdi. Bu nedenden dolayı da seyirci filmde hiçbir zaman ne olacağını kestiremezdi.
Fransız Yeni Dalga Sineması’nda filmler çok nadiren net bir sonla bitmekteydi. Bu dönemin çoğu filmin sonu sanki yarım kalmış gibi aniden bitiverirdi.
Bu Yeni Dalga dönemini başlıca yönetmenleri arasında ise Alan Resnais, François Truffaut ve Jean Loc Godard simleri örnek olarak gösterilebilir.