Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Enstalasyon Sanatı Nedir? şeklinde olacak.
Enstalasyon veya yerleştirme sanatı terimi genellikle belirli bir yer için veya geçici bir süre için tasarlanmış büyük ölçekli, karışık ortam yapılarını tanımlamak için kullanılır.
Enstalasyon sanat eserleri genellikle izleyicinin sanat eseri ile tam olarak ilgilenmek için içinden geçmesi gereken tüm bir odayı veya galeri alanını kaplar. Bununla birlikte, bazı kurulumlar, sadece bir kapıdan veya bir odanın bir ucundan görülebilecek kadar kırılgandır ve etrafta gezinmek ve üzerinde düşünmek için tasarlanmıştır. Enstalasyon sanatını heykel veya diğer geleneksel sanat biçimlerinden farklı kılan şey, ayrı ayrı sanat eserlerinden ziyade tam bir birleşik deneyim olmasıdır. İzleyicinin işi nasıl deneyimlediğine odaklanmak ve onlara yoğun bir deneyim sağlama arzusu yerleştirme sanatında baskın bir temadır.
Enstalasyon sanatçısı Ilya Kabakov enstalasyon sanatını şu şekilde tanımlamaktadır:
‘Tüm yerleştirmedeki ana aktör, her şeyin hedeflendiği, her şeyin amaçlandığı ana merkez izleyicidir.’
1960’lardan itibaren enstalasyonların yaratılması, modern sanatın önemli bir parçası haline geldi. Bu, 1980’lerin sonlarında sanat piyasasının ‘çöküşünün’ enstalasyon sanata ilginin yeniden uyanmasına yol açtığı 1990’ların başından itibaren giderek artan bir şekilde ortaya çıktı (sanat nesnelerden çok fikirlere odaklandı). Çeşitli malzemeler (karışık teknik), ışık ve ses, enstalasyon sanatının temelini oluşturmuştur.