Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Design Thinking Nedir? şeklinde olacak.
Design thinking veya Türkçe olarak tasarım odaklı düşünme tasarımcıları kullanıcıların isteklerini anlamak, sorunları yeniden tanımlamak ve yenilikçi çözümler oluşturmak için kullandığı doğrusal olmayan, yinelemeli bir süreçtir.
Empati yapma, tanımlama, fikir oluşturma, prototip oluşturma ve test etme olmak üzere toplam 5 aşamsı bulunan tasarım odaklı düşünme tam olarak tanımlanmamış veya üstesinden gelinemeyen çeşitli tasarım sorunları çözmek için kullanılan en faydalı yollardan birisidir.
Design Thinking’in öncüsü Tim Brown, 2009 TED konuşmasında, Design Thinking’in son derece karmaşık zorlukları çözmedeki rolünün çok önemli olduğunu belirtmiştir.
Tasarım Odaklı Düşünmenin Önemi
Şu bilinmelidir ki kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı yaparken kullanıcıların ortamları ve davranışlarındaki hızlı değişiklikleri anlamak ve ele almak için becerileri geliştirmek ve iyileştirmek çok önemlidir. Bilişsel bilim adamı ve Nobel Ödülü sahibi Herbert A. Simon’ın 1969 tarihli Yapay Bilimler kitabında tasarım düşüncesinden ilk kez bahsettiği ve ardından ilkelerine birçok fikir kattığı günden bu yana dünya giderek daha fazla birbirine bağlı ve karmaşık hale geldi . Mimarlık ve mühendislik dahil olmak üzere çeşitli alanlardan profesyoneller, daha sonra modern çağda insan ihtiyaçlarını karşılamak için bu son derece yaratıcı süreci geliştirdiler. Çok çeşitli endüstrilerden yirmi birinci yüzyıl organizasyonları, tasarım düşüncesini, ürün ve hizmetlerinin kullanıcıları için problem çözmede değerli bir araç olarak görmektedir.
Tasarım Odaklı Düşünme Basamakları
Stanford’daki Hasso Plattner Tasarım Enstitüsü, tasarım odaklı düşünmeyi beş aşamalı bir süreç olarak tanımlar. Not: Bu aşamalar her zaman sıralı değildir ve tasarımcılar bunları genellikle paralel, sıra dışı olarak kullanır ve yinelemeli bir şekilde tekrarlayabilmektedir.
- 1. Aşama Empati Kurma: Kullanıcıların ihtiyaçlarını araştırın.
- 2. Aşama Tanımlama: Kullanıcıların ihtiyaçlarını ve sorunlarını belirtin.
- 3. Aşama Fikir Edinme: Varsayımlara meydan okuyarak yeni fikirler ortaya koyun.
- 4. Aşama Prototip: Çözüm yolları oluşturmaya başlayın.
- 5. Aşama Test Etme: Oluşturmuş olduğunuz çözüm yollarını deneyin.
Genel olarak, bu aşamaların sıralı adımlardan ziyade tüm tasarım projesine katkıda bulunan farklı öneriler olduğunu unutmamalısınız. Baştan sona amacınız, kullanıcıları ve ideal çözümlerinin/ürünlerinin ne olacağını en derin şekilde analiz etmektir.