Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisine ekliyoruz. Makale konumuz ise CorelDRAW Nedir, Ne İşe Yarar? hakkında olacak.
Grafik tasarım programları dendiğinde birçok kişinin ilk olarak aklına Adobe’nin sunmuş olduğu Photoshop, Illustrator, Indesign gibi tasarım programları gelmektedir. Ancak bu tasarım programları henüz kullanıma sunulmamışken masaüstü yayıncılıkta kartvizit, afiş, broşür, dergi gibi çeşitli basılı materyallerin nasıl hazırlandığını hiç düşündünüz mü?
CorelDRAW Nedir?
İlk olarak 1989 senesinde Corel Corporation firması tarafından üretilen CorelDRAW o tarihten günümüze kadar grafik tasarımcılar tarafından en çok kullanılan vektörel tabanlı tasarım programı olmuştur.
Vektörel tabanlı grafik tasarım programı dendiğinde ilk akla gelen program muhtemelen Adobe Illustrator olacaktır. Ancak uzun yıllardır sektörde varlığını sürdüren, özellikle matbaacılık alanında sıklıkla kullanımı tercih edilen CorelDRAW ile de vektörel çizimler dahil olmak üzere Adobe Illustrator’da yapabildiğiniz neredeyse her işlemi yapabilirsiniz.
CorelDRAW Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Az önce de belirttiğimiz gibi CorelDRAW vektörel tabanlı bir grafik tasarım programıdır. Yani Adobe Illustrator’un ne işe yaradığını, Adobe Illustrator programı ile neler yapılabileceğini biliyorsanız CorelDRAW ne işe yarar sorusunun da cevabını biliyorsunuz demektir.
Ancak yine de kısaca CorelDRAW’ın ne işe yaradığını, nerede kullanıldığını özetlemek gerekirse:
- Kartvizit, logo, diplomat zarf, antetli kağıt gibi her türlü masaüstü yayıncılık ürünü tasarımında CorelDRAW kullanılır.
- Vektörel çizim ve illüstrasyon yapımında CorelDRAW kullanılır.
- Dergi, kitap kapağı, broşür, afiş gibi tasarımlar CorelDRAW ile yapılabilir.
Şimdi gelelim CorelDRAW nasıl kullanılır sorusunu yanıtlamaya. Bu soruyu cevaplarken tabi ki uzun uzadıya her bir menünün ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını anlatamayacağız. Elbette talep olması halinde sonraki makalelerimizde bunlara da değinebiliriz. Ancak nasıl kullanılır sorusuna da bir cevap vermek gerekirse ilk olarak aşağıda bulunan CorelDRAW program ara yüzüne bakmanızı isteyeceğiz.
Program ara yüzünün Adobe programlarına ne kadar benzediğini fark etmişsinizdir. Daha önce herhangi bir Adobe programını kullandıysanız veya bilgi sahibiyseniz CorelDRAW kullanmayı da çok hızlı bir biçimde öğrenebilirsiniz demek bu.