Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Baskıya Uygun Tasarım Nasıl Hazırlanır? şeklinde olacak.
Çeşitli tasarım programları ile hazırlanmış olan tasarımların kağıt, plastik veya metal malzemeler üzerine uygulanmasına baskı adı verilir. Ortaya çıkan ürüne ise baskı ürünü denmektedir. İyi bir baskı alınabilmesi ve baskı aşamasının sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için hazırlanan tasarımın baskı için bazı özellikleri taşıyor olması gerekmektedir. Biz de bu yazımız ile iyi bir baskı alabilmek için baskıya uygun tasarım nasıl hazırlanır sorusunun cevabını başlıklar altında vermeye çalışacağız.
Tasarımda Kullanılan Renk Türü Baskı İçin Uygun Olmalıdır
Hazırlamış olduğunuz tasarımınızı baskıya göndermeden önce belki de en çok dikkat etmeniz gereken ilk nokta tasarımda kullanmış olduğunuz renk türünün baskı için uygun olmasıdır.
Tasarım işiyle uğraşan pek çok kişinin bileceği üzere eğer baskı için bir tasarım hazırlıyorsak tasarımı oluşturmaya başlamadan önce tasarımda kullanılacak renk formatı olarak CMYK seçmeliyiz ve tasarımda CMYK veya Pantone renkleri kullanmalıyız. Eğer yalnızca dijital ortamda yayınlanacak bir iş yapıyorsanız bu sefer RGB renkleri kullanabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki RGB renk formatı ile oluşturmuş olduğunuz tasarımın baskısı bilgisayar ekranında görmüş olduğunuz renklerden daha farklı tonlarda çıkabileceği için sizi bir miktar baskı masrafına sokabilir.
Baskı İçin Kesme Ve Taşma Paylarının Ayarlanması
Baskıya göndermek için tasarımınızı hazırlarken tasarımı oluşturmuş olduğunuz çalışma alanı hakkında bilmeniz gereken üç bölüm bulunur. Bunlar taşma payı, kesim çizgisi ve güvenli alandır.
Taşma payı olarak bahsedilen bölüm tasarımınızın en dış kısmında bulunan 3 mm genişliğinde çerçeve olarak bilinen alandır. Taşma payı tasarımın baskısı alındıktan sonra kesilecek alandır. Bu nedenden dolayı bu bölüme herhangi bir tasarım öğenizin yerleşmediğinden emin olmalısınız. Taşma payını tasarım alanınıza şu şekilde ekleyebilirsiniz. Örneğin 133’e 194 mm boyutlarında bir çalışma alanına tasarımınızı yapacaksanız en başta çalışma alanınızı 139’a 200 mm açıp kenarlardan 3’er mm boşluk bırakarak taşma payını tasarım sayfanıza ekleyebilirsiniz.
Kesim çizgisi ise taşma payından sonra gelmektedir ve güvenli alanın 5 mm dışını kapsamaktadır. Bu alana da tasarım öğelerinizi yerleştirmemelisiniz. Güvenli alan ise tüm tasarımlarınızı yerleştirebileceğiniz alanı tanımlamaktadır.
Baskı İçin Görsel Çözünürlüğü ve Yazı Fontunun Ayarlanması
Tasarımınızı baskıya göndermeden önce son olarak dikkat etmeniz gereken nokta ise tasarımınızda kullanmış olduğunuz görsellerin çözünürlüğü ive yazı fontu ile ilgili olacak.
Örneğin bir reklam panosu için afiş tasarladıysanız ve bunun baskısını almak istiyorsanız afişinizde kullandığınız görsellerin baskı alırken büyütüleceği için kalite kaybı yaşamamaları beklenmektedir. Bu nedenden dolayı tasarımlarınızda yüksek çözünürlüklü 300 dpi görseller kullanmanız önerilmektedir. Ayrıca tasarımınızda logo da yer alacaksa bu logo jpg olarak değil vektörel olarak yer almalıdır.
Ve son olarak tasarımda kullanmış olduğunuz yazıları expand veya creat outline seçeneklerinden birisi ile karakter haline dönüştürüp bu şekilde baskıya yollamalısınız. Eğer tasarımınızda kullandığınız yazı fontu baskıyı alacak bilgisayarda mevcut değilse baskıya giden tasarımda yer alan yazılarınızda bozulmalar meydana gelebilir.