Herkese merhaba arkadaşlar. Bugünkü yazımda isilik nedir, isilik neden olur ve isilik nasıl geçer sorularını yanıtlandırmaya çalışacağım.
Konuya giriş yapmadan önce şunu belirtmek istiyorum ki ben sağlık konusunda uzman birisi değilim. Yalnızca geçmiş tecrübelerime dayanarak bu konu hakkında bildiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
İsilik Nedir?
Bulunulan bölge sıcaklığının etkisi ile her yaştan insanda görülme ihtimali olan bir cilt rahatsızlığıdır isilik. Daha çok hava sıcaklığının ve buna bağlı olarak yüksek nemin yaşandığı yaz aylarında görülür. Genellikle vücudun sırt, göğüs, kol ve bacak bölgelerinde ortaya çıkan turuncu, pembe renkli küçük noktalar halinde kabarcıklardır.
İsilik Neden Olur?
Havanın sıcaklığına bağlı terlemeden dolayı veya yüksek ateşli bir hastalığın sonrasında isilik görülebilir. Ter damlaları cilt yüzeyindeki hava gözeneklerini tıkayarak isiliğe neden olur. Yani aşırı terleme sorunu olan insanlarda yaz aylarında isilik kaçınılmazdır.
İsilik Nasıl Geçer?
Öncelikle yaz aylarında kendi başıma gelen isilik rahatsızlığından nasıl kurtulduğumu anlatmak istiyorum. Daha sonrasında ise isilik olmamak için ne tür önlemler alınabileceğinden bahsedeceğim.
Yaz aylarında çok terleyen bir insan olmam ve cildimin fazla hassa olması nedeniyle isilik benim de canımı sıkan bir sorun idi. Başlarda bacağımda çıkan turuncu, pembemsi noktacıkları çok fazla önemsemedim. Çünkü herhangi bir ağrı veya görünüm haricinde bir rahatsızlık vermiyordu. Ama o zamanlar bu noktacıkların isilik olduğunu da bilmiyordum. Nasıl olsa geçer 1-2 haftaya diye düşünüp hiç doktora gitme gereği duymamıştım. Ancak geçtiğimiz yıl internette ciltte çıkan kırmızı, turuncu noktaların karaciğer rahatsızlığından kaynaklanıyor olabileceğini okuduktan sonra cildiyeden randevu alarak bir doktora gözükmeye karar verdim. (Siz de bu yazıyı okuyup anlattıklarımdan yola çıkarak kendi kendinize isilik teşhisi koymadan önce mutlaka bir doktora gözükün.)
Doktora gittiğimde ise bacağımdaki noktacıkların isilikten kaynaklandığını belirtip bana KALMOSAN adında bir losyonu uygulamam söylendi. Eğer siz de kendinizde isilik olduğundan eminseniz doktorunuza da danışarak Kalmosan kullanmanızı önerebilirim. Akşamları yani gün ışığına maruz kalmayacağınız bir zamanda isilikli bölgenize sürerek kullanıyorsunuz. Yaklaşık 1 hafta içinde isilikler kaybolmaya başlıyor. Tabi yine bir doktora danışmadan kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.
İsilik olmamak için alabileceğiniz diğer önlemler ise şu şekilde:
- Sıcak yaz aylarında sıcak su yerine ılık suyla duş alabilirsiniz.
- Cilt gözeneklerinin kapanmamasını sağlamak için mümkün olduğunca az cilt bakım ürünü (deodorant, bakım yağı, krem, parfüm vs.) kullanabilirsiniz.
- Sıcak ve nemli ortamlarda fazla kalmayarak, pamuklu giyişiler giymeyi tercih ederek ve terleyerek kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanabilmek için bol su tüketerek isiliğe karşı önlem alabilirsiniz.
Umarım yazdıklarım sizin için faydalı olmuştur. Şunu yeniden belirtmek isterim ki ben bu konuda bir uzman değilim ve nasıl bir sağlık sorununuz olduğunu öğrenmek için ilk olarak mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.