Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Adobe Premiere kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Stop Motion Animasyon Nasıl Yapılır? şeklinde olacak.
Stop Motion Nedir?
Bir stop motion animasyon filmi yapımını anlatmaya başlamadan önce stop motion nedir sorusuna cevap vermek gerekir.
Stop motion animasyon tekniği durağan halde bulunan 3 boyutlu nesneleri hareket halinde gösteren bir animasyon türüdür. Stop motion animasyon tekniğinde kamera görüntülenecek nesneye göre hizalanıp sabitlenir. Daha sonra objenin bir kare fotoğrafı çekilir ardından obje bir miktar daha hareket ettirilerek bir fotoğraf daha çekilir. Bu şekilde her bir hareketi fotoğraflanır ve son olarak çeşitli Adobe Premiere ve benzeri kurgu-montaj programlarında fotoğraflar bir araya getirilip artarda eklenerek hareket elde edilir ve stop motion animasyon filmi tamamlanır.
Stop Motion Animasyon Yaparken Dikkat Edilecekler
Yukarıdaki stop motion nedir bölümünde de yazmış olduğum gibi ilk olarak stop motion animasyon yapmak için bir konu belirlemeniz ve belirlemiş olduğunuz bu konuya uygun olacak stop motion animasyonunuzda kullanacağınız objeleri belirlemeniz gerekiyor. Animasyonunuzda kullanacağınız nesneleri belirledikten sonra ise stop motion filminizi çekeceğiniz ortamı hazır hale getirmeniz ve çekim yapacağınız kamerayı sabitlemiş olmanız gerekmekte.
Ve artık her şeyiniz hazır. Sondan bir önceki adıma geçerek objelerinizi hareket ettirip fotoğraflarını çekmeye başlayabilirsiniz.
Adobe Premiere’de Stop Motion Animasyon Yapımı
Stop motion animasyonunuzun çekim aşamasını tamamladıysanız sırada son adım olarak çekmiş olduğunuz görüntüleri bir araya getirmek, montajlamak kalıyor.
Aslında bu yazıda Adobe Premiere‘de çok detaylı bir şekilde stop motion animasyon nasıl yapılır diye bahsedemeyeceğim. Çünkü Adobe Premiere’de yapacağınız işlem aslında oldukça basit ve ben de bu nedende dolayı lafı çok fazla uzatmak istemiyorum. Kısaca bahsedecek olursak da Adobe Premiere’de stop motion animasyon yapımı şu şekilde:
- İlk olarak Adobe Premiere programını başlatın ve New Project diyip oluşturmak istediğiniz stop motion animasyonunuza uygun bir çalışma alanı oluşturun.
- Daha sonra sol alt tarafta bulunan Project ‘Proje Adınız’ yazılı alana çift tıklayarak bilgisayarınızdan animasyonunuzda kullanacağınız görüntüleri seçerek Adobe Premiere’e programına aktarın.
- Son olarak da ie aktarmış olduğunuz görüntüleri animasyon filminizin kurgu sırasına bağlı olarak sağ alt taraftaki Timeline‘da yer alan Videos kanalına sürükleyerek bırakın.
Görüntülerinizin süresini kısaltarak ve artarda ekleyip render alarak Adobe Premiere programında çok basit bir stop motion animasyonu hazırlayabilirsiniz. Daha gelişmiş bir animasyon filmi hazırlamak için ise Adobe Premiere’de yer alan diğer bir çok özelliği de (geçiş efektleri, ses, hız arttırma veya yavaşlatma, ayna efekti, görüntülere yazı ekleme vs. gibi) animasyonunuzda kullanabilirsiniz.
Eğer ‘görüntü çekimini nasıl olsa telefonda yapıyorum montajı da telefonda halledeyim, bilgisayarla uğraşmayayım‘ diye düşünüyorsanız akıllı telefonunuza indireceğiniz Stop Motion Studio adlı uygulama ile hem objelerinizin görüntüsünü çekebilir hem de stop motion animasyon filminizin montaj aşamasını rahatlıkla yapabilirsiniz.