Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Xiaomi Telefonda Uzun Pozlama Nasıl Yapılır? şeklinde olacak.
Daha önceki yazımızda uzun pozlama nedir ve profesyonel bir fotoğraf makinesi ile uzun pozlama nasıl yapılır sorusuna cevap vermiştik. Ve yine aynı yazımızda kısaca telefonda uzun pozlama nasıl yapılır sorusunun cevabına da değinmiştik.
Bugünkü makalemizde ise telefonda uzun pozlama yapma tekniğini daha detaylı bir şekilde anlatarak Xiaomi Telefonda Uzun Pozlama Nasıl Yapılır? sorusunu yanıtlandıracağız.
Xiaomi Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?
İlk olarak kısaca uzun pozlama nedir sorusunu kısaca yanıtlayarak konuya giriş yapalım. Kamera sensörüne ulaşan ışığın belli bir süre sensörde tutulmasıyla çeşitli görsel efektler ve karanlık ortamlarda daha aydınlık görüntüler elde edilmesine uzun pozlama diyebiliriz. Kameraya gelen ışığın sensörde kalacağı süreyi ise enstantane değeri ile belirleyebiliriz. Uzun pozlama yaparken de en çok işimizin olduğu değer enstantane olacak.
Gelelim Xiaomi telefonda uzun pozlama tekniğini nasıl uygulayabileceğinize. İlk olarak Xiaomi telefonunuzun kamera ara yüzünü açın. Kamerayı açtığınızda uzun pozlama için enstantane, ISO gibi gerekli ayarları yapabileceğiniz PRO kamera moduna geçiş yapmanız gerekiyor. Bu mod genellikle kamera arayüznüzün en sol tarafında bulunmaktadır. Eğer PRO modunu bulamazsanız kamera menüsünün en sağına giderek Daha Fazla seçeneğine tıklayabilir ve buradan kamera ana sayfasında gözükmesini istediğiniz modları tek tek sürükle bırak mantığı ile seçebilirsiniz.
Xiaomi telefonunuzun kamerasında bulunan PRO modunu açtıktan sonra ise uzun pozlama için gerekli ayarları yapmak kalıyor geriye.
PRO modu ekranında fotoğrafta görmüş olduğunuz gibi çeşitli seçenekler ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda uzun pozlama yaparken en çok kullanacağınız seçenek ise S harfi ile gösterilen Enstantane değeri olacak. 1/1000’den 32 saniyeye kadar geniş bir aralık sunan enstantane değerini uzun pozlama yapabilmek için uzun tutmanız gerekiyor. Eğer ışıkla boyama yapacaksanız boyama için size gerekli süre kadar (8 veya 16 saniye tavsiye edebilirim) enstantane değerini uzun tutmalısınız. 32 saniyeyi seçmeniz halinde kamera sensörü çok uzun süre açık kalacağı için çekeceğiniz fotoğrafta fazla aydınlık olacaktır.
Ancak eğer geceleyin gökyüzündeki, yıldızları fotoğrafını çekmek istiyorsanız yıldızların parlaklığını yakalamak için enstantane süresini 32 saniye olarak ayarlayabilirsiniz. Tabi net, bulanık olmayan görüntüler elde etmek istiyorsanız telefonunuzu uzun pozlama yaparken bir yere sabitlemeyi veya tripod kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Evde Telefonla Uzun Pozlama, Işıkla Boyama Tekniği Fotoğraf Örnekleri
Aşağıda Fotoğraf Atölye dersi için evde çekmiş olduğum telefonla uzun pozlama, ışıkla boyama fotoğraf örneklerini inceleyebilirsiniz.