Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması - Umutium Umutium - Sanat ve Tasarım Blogu Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması - Umutium Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması - Umutium Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması - Umutium Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması - Umutium Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması - Umutium
  • Gizlilik Politikası
  • Hakkımda
  • Yasal Uyarı
  • İletişim
Umutium
  • ANA SAYFA
  • BLOG
    • Bilgisayar
    • Genel
    • Sanat ve Tasarım
  • EĞİTİMLER
    • Adobe Animate
    • Adobe Illustrator
    • Adobe Indesign
    • Adobe Photoshop
    • Adobe Premiere
    • Autodesk 3Ds Max
  • MİNİ ÖYKÜLER
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Umutium
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Blog Sanat ve Tasarım

Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması

Umut Yazar Umut
22 Şubat 2021
Sanat ve Tasarım, Blog
0
Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması

Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Tasarımda Yazıtipinin Ayarlanması şeklinde olacak.

Yazıtipinin Puntosunu, Genişliklerini ve Boşluklarını Ayarlama

“Yazdığım metindeki satır aralığını nasıl belirlerim?” Eh, bu soruya ilk yanıt tipik olarak, seçtiğiniz yazıtipine ve puntosuna bağlıdır, demek olabilir. Ancak sözcükler arasındaki boşluklar da küçümsenmeyecek kadar önemlidir ve sütununuzun genişliği ise son derece belirleyici bir faktördür. Karşınıza öyle kolayca ayrılmayacak şekilde birbirine bağlı dört parametre çıkar. Bu, “tipografinin sihirli karesi” olarak adlandırılan kavramdır. Sayfanın formülüne baktığımızda bu kavramın kolayca bir beşgene veya altıgene, hatta daha bile ötesine dönüştüğünü fark ederiz.

Tipografide Detaylar’ın (Detail in Typography, Londra 2008) tanıtımında Jost Hochuli ünlü kitabının ana kahramanlarını şöyle listeler: harf, harfler arasındaki alan, kelime, kelimeler arasındaki alan, satır, satırlar arasındaki aralık ve sütun. Ayrıca, yazıtipinin puntosu, satır ve satır aralığı gibi faktörlerin bazılarının birbirleri ile bağımlılığına dikkat çekiyor ve “Aynı yazı karakterinin satır arasının ve puntosunun artmasıyla birlikte satırlar arasında daha büyük bir alan (leading) gereği ortaya çıkar” sonucuna varıyor. (Leading, satır çizgileri arasındaki boşluğun kurşunla doldurulduğu zamanlardan kalma bir terimdir. Leading, bir satırdaki alt uzantılarla, alt satırdaki üst uzantılar arasındaki boşluğa karşılık gelirken, satır aralığı (linespacing) bir taban çizgisinden diğerine kadar olan mesafeyi tanımlar. Yazıtipi boyunuz 10 pt ve satır aralığınız 12 pt olduğunda leading’iniz 2 pt demektir.)

Friedrich Forssman bir adım daha ileri gidiyor ve önemli bir etken olarak aralamayı (tracking) (bu terim Prof. Tevfik Fikret Uçar tarafından önerilmiştir) ekliyor ve böylece, geçmiş konferanslarında bahsettiği ve geçenlerde yayınlanan Wie ich Bücher gestalte (Nasıl Kitap Tasarlarım, Göttingen 2015) adlı el kitabında sözü edilen “sihirli dörtlüyü” meydana getirmiş oluyor. Hochuli’ye benzer şekilde, Forssman da işin özü olduğunu düşündüğü üçlüyü şöyle vurgulamaktadır: yazıtipi puntosu, satır aralığı ve sütunun genişliği. Ancak son zamanlarda yapılan bir konferansta Forssmann, sihirli dörtlüsündeki dört parametrenin düzenli olarak değiştiğini ve bu diyagramın kolaylıkla bir beşgene genişletilebileceğini itiraf etmiştir. Aslında dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır, onlara bir göz atalım:

Bunların da İlgini Çekebileceğini Düşündük

Instagram’da Takip Edilmesi Gereken Grafik Tasarım Sayfaları

Instagram’da Takip Edilmesi Gereken Grafik Tasarım Sayfaları

25 Şubat 2021
11
Sürdürülebilir Tasarım Nedir?

Sürdürülebilir Tasarım Nedir?

24 Şubat 2021
9
Ziraat Bankası Prepaid Kart Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Ziraat Bankası Prepaid Kart Nedir, Nasıl İptal Edilir?

23 Şubat 2021
20
windows-10-sinirsiz-coklu-uzak-masaustu-baglantisi-kurulumu

Windows 10 Sınırsız (Çoklu) Uzak Masaüstü Bağlantısı Kurulumu

21 Şubat 2021
20

Yazıtipi ve Yazıtipi Puntosu

Yazıtipi seçimi yapılırken estetik ve teknik faktörler dikkate alınıyor olabilir, ancak en önemlisi bir sayfada aynı puntodaki farklı yazıtiplerinin farklı boyutlarda görünebileceğini unutmamak gerekir. Bunun sebebi, üst ve alt uzantıların ve iç boşlukların formları gibi mikro tipografik özelliklerdir. Küçük harfler genellikle bir metne hâkim olur, bu nedenle yazıtipinin görünümünü onlar tanımlar. Aslında yazıtiplerini, büyük harfleri eşleştirerek karşılaştıramayız, bunun yerine x-yüksekliklerini hizalamalıyız – ancak yalnızca o zaman yazıtiplerini karıştırabiliriz, fakat bu tamamen farklı bir konudur.

tipografi

Kelime Aralığı ve Aralama (Tracking)

Aralama, harfler arasındaki boşlukları tanımlayan ve tasarımın bir parçası olan bir değerdir. Frederic W. Goudy ve Erik Spiekermann bunu koyunlarla ilgili yaptığı metaforlarla ifade etmiştir: Küçük harflerle yazılmış metinlerde kelimelere harf aralığı vermeyin! Bununla birlikte, kelimeler arasında belli bir ölçüde boşluk bırakmaya izin verildiği hatta bunun gerekli olduğu zamanlar vardır. Bu belirli bir değerle ifade edilemez, çünkü bu – yine – seçilen yazı karakterine bağlıdır. Genellikle, manşet gibi büyük punto yazılarda eksi aralama yapılırken, resim altlarında artı aralama yapılır.

kelime araligi tracking nedir

Eskiden, 1970’lerde New York’taki Madison Bulvarı reklam ajanslarında eksi aralama o kadar çok kullanılırdı ki, harfler neredeyse birbirine dokunurdu (buna o zamanlar “seksi aralık” denirdi) ve aslında okunabilirlik açısından yapılmamasında yarar vardır. Kelime aralığı boşlukları aynı zamanda yazıtipi tasarımının sabit bir parçasıdır. Çok büyük görünürlerse (bu eski dijital yazı biçimlerinde yaygın olarak böyleydi), azaltılması işe yarayabilir. İdeal kelime arası alanının ne kadar olması gerektiğine dair bir kural yoktur, ama Spiekermann’a göre, başlıklarda kelimeler arasında “i” harfinin genişliğine eşit bir boşluk bırakmak yararlı bir kural olabilir.

Satır Aralığı

Çoğu tipograf arasında, alt ve üst uzantıların birbirine değmemesi gerektiği yönünde genel bir kural vardır. Spiekermann, tipografi üzerine Kafiye ve Gerekçe (Rhyme and Reason, Berlin 1987) adlı ilk kitabında bu kurala bir istisna bulunduğundan bahseder ve “daha iyi görünüyorsa değmelerine izin verilir” der. Bu her ne kadar manşetlerde ve afişlerde mümkün olsa da (Spiekermann da bundan söz etmektedir), uzun metinlerde kontrol edilemez. Ayrıca sözcükler arasındaki boşluklar satır aralığından daha büyük olmamalıdır – yoksa bu çoğu zaman gözü rahatsız etmeye başlar. Bu, sözcük boşluklarının bir M-alanı kadar geniş olduğu ve metnin ızgaralarını fark edilmeye başladığı sabit aralıklı yazıtiplerinde bariz bir sorundur.

Gözün bir satırın sonundan bir sonraki satırın başlangıcına kadar kolayca atlamasını sağlayan uygun bir boşluk seçmek istersiniz. İnce yazıtipleri büyük iç boşluk formlarına sahiptir ve bu nedenle daha fazla satır aralığına ihtiyaç duyarlar; daha kalın yazıtipleri ise genellikle daha az satır aralığıyla başa çıkabilirler. Akılda tutulması gereken bir nokta da şudur: satır aralığındaki azaltma veya arttırma ekranda veya kâğıt üzerinde yazıtipindeki gri “rengin” artması veya azaltılması anlamına gelir. Nihai olarak son sözü metnin sütun genişliği söyler.

Sütun Genişliği ve Düzen Boyutu

Metnimizde bir sütun için 10 cm genişliğinde ideal satır aralığı belirlediğimizde, sütun 15 veya 20 cm genişliğine arttığında seçilen değer daha sıkışık görünecektir. Basit kural şu şekildedir: Metinde sütunun genişliğinin artmasıyla birlikte, satır aralığını artırmamız gerekir. Bununla birlikte, seçtiğimiz yazıtipi ve boyuna bağlı olarak, sütun genişliğini sonsuza kadar artırmamalıyız – uzun çizgiler gözü yorar ve yalnızca gözlerinizi hareket ettirmek bir metni yakalamak için yeterliyken, kafayı hareket ettirme gereği kitap tipografisinde uygun görülmez. Bir satırdaki sütun genişliğini 3–5 kelimeye düşürmek, kısa serbest (unjustified) metinler için işe yarar. Eğer bir kitabı blok metin olarak düzenliyorsanız, makul kelime aralıkları elde etmek için satır başına en az 55–60 karakter seçtiğinizden emin olun. Bir bakıma, bir sütunun genişliği için verilen karar, tasarımın düzen boyutuna ve sonuç olarak, aynı zamanda da, tabii ki – analog ya da dijital olsun – sayfanın boyutuna dayalıdır.

Sonunda, diğer her şey üzerinde etkisi olan altı veya daha fazla değerden bahsettik. Her parametre diğerleri ile bağlantılıdır; sonuçta da, bundan böyle, “sihirli poligon” diyebileceğimiz bir diyagram ortaya çıkmış oluyor.

Kaynakça: Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu
Etiketler: kelime aralığıtasarımda yazıtipi ayarlamasıtipografitipografinin sihirli karesitrackingyazıtipi puntosu seçimi
PaylaşTweetGönder
Önceki Yazı

Sanat Akımları – Realizm

Sonraki Yazı

Windows 10 Home Single Language’ den Windows 10 Proya Yükseltme

Umut

Umut

Merhaba ben Umut. Umutium.com'da yapmış olduğum çalışmalara, bilgi dolu blog yazılarına ve daha nicesine ulaşabilirsiniz...

İlişkili Yazılar

Instagram’da Takip Edilmesi Gereken Grafik Tasarım Sayfaları

Instagram’da Takip Edilmesi Gereken Grafik Tasarım Sayfaları

Yazar Umut
25 Şubat 2021
0
11

Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Instagram'da Takip Edilmesi Gereken Grafik Tasarım Sayfaları...

Sürdürülebilir Tasarım Nedir?

Sürdürülebilir Tasarım Nedir?

Yazar Umut
24 Şubat 2021
0
9

Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sürdürülebilir Tasarım Nedir? şeklinde olacak. "Sürdürülebilir Tasarım"...

Ziraat Bankası Prepaid Kart Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Ziraat Bankası Prepaid Kart Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Yazar Umut
23 Şubat 2021
0
20

Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Genel kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Ziraat Bankası Prepaid Kart Nedir, Nasıl İptal Edilir? şeklinde...

windows-10-sinirsiz-coklu-uzak-masaustu-baglantisi-kurulumu

Windows 10 Sınırsız (Çoklu) Uzak Masaüstü Bağlantısı Kurulumu

Yazar Ali
21 Şubat 2021
0
20

Herkese merhabalar. Bugünkü makalemizi Bilgisayar kategorimiz altına ekliyoruz. Makale konumuz ise windows 10 sınırsız uzak masaüstü yani Windows 10 aynı...

Windows 10 Otomatik Güncelleme (Update) Kapanmıyor

Windows 10 Otomatik Güncelleme (Update) Kapanmıyor

Yazar Ali
20 Şubat 2021
0
22

Herkese merhabalar. Bugünkü makalemizi Bilgisayar kategorimiz altına ekliyoruz. Makale konumuz ise windows 10 otomatik güncelleme kapanmıyor konusu hakkında olacak. Bir...

Yağmur Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Yağmur Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Yazar Umut
20 Şubat 2021
0
12

Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Yağmur Fotoğrafı Nasıl Çekilir? hakkında olacak. Yağmurlu...

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

  • Instagram Önerilen Gönderiler Nasıl Kapatılır?

    Instagram Önerilen Gönderiler Nasıl Kapatılır?

    1 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Kısa Film Sinopsis Yazımı ve Sinopsis Örneği

    0 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Kullanılabilir Müşteri Limiti Nedir? Kart Limiti İle Arasındaki Fark

    1 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Xiaomi Redmi Note 8 Ghost Screen Sorunu Çözümü

    1 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • No Bootable Device Hatası Çözümü

    0 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Sanat Akımları – Kübizm

    1 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • İmzalı Giriş İsteğiniz Sunucuya İletiliyor Kısmında Bekliyor Hatası

    2 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Windows 10 Bir Yönetici Bu Programı Çalıştırmanızı Engelledi Hatası

    1 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • e-Beyanname Windows 10 64 Bit Sorunu

    1 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Resimdeki Yazıları Metne Dönüştürme

    1 paylaşma
    Paylaş 0 Tweet 0

Eğitimler

Adobe Premiere’de Video Sonuna Kayan Yazı Eklemek

Adobe Premiere’de Video Sonuna Kayan Yazı Eklemek

22 Şubat 2021
8
Adobe Illustrator’da Obje ve Fotoğraf Yönü Değiştirme (Ayna Efekti)

Adobe Illustrator’da Obje ve Fotoğraf Yönü Değiştirme (Ayna Efekti)

12 Şubat 2021
13
Adobe Illustrator .tiff Formatında Dosya Kaydetme

Adobe Illustrator .tiff Formatında Dosya Kaydetme

13 Ocak 2021
19
Adobe Illustrator’da Pasta Dilim Grafik Oluşturma

Adobe Illustrator’da Pasta Dilim Grafik Oluşturma

11 Ocak 2021
23
Adobe Indesign’da Sayfalar Yan Yana Sıralamak

Adobe Indesign’da Sayfalar Yan Yana Sıralamak

5 Ocak 2021
62
Önce Sonra
Facebook Twitter Instagram Youtube Tumblr
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör

Son Yazılar

Instagram’da Takip Edilmesi Gereken Grafik Tasarım Sayfaları

Instagram’da Takip Edilmesi Gereken Grafik Tasarım Sayfaları

25 Şubat 2021
Sürdürülebilir Tasarım Nedir?

Sürdürülebilir Tasarım Nedir?

24 Şubat 2021
Ziraat Bankası Prepaid Kart Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Ziraat Bankası Prepaid Kart Nedir, Nasıl İptal Edilir?

23 Şubat 2021
Adobe Premiere’de Video Sonuna Kayan Yazı Eklemek

Adobe Premiere’de Video Sonuna Kayan Yazı Eklemek

22 Şubat 2021
windows-10-sinirsiz-coklu-uzak-masaustu-baglantisi-kurulumu

Windows 10 Sınırsız (Çoklu) Uzak Masaüstü Bağlantısı Kurulumu

21 Şubat 2021

Son Yorumlar

  • Themeforest Para İadesi için Umut
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için Umut
  • Themeforest Para İadesi için Mustafa YAVUZ
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için süleyman
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için Umut
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için süleyman
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için Umut
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için süleyman
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için Umut
  • Yandex Zen Kayıt Nasıl Yapılır? Yandex Zen’e Site Ekleme için harun

Etiketler

3ds max adobe adobe animate adobe illustrator adobe indesign adobe photoshop adobe premiere adobe premiere dersleri ambalaj tasarımı animate dersleri animate eğitimi ağ tabaka izlenimi büyülü fener font google adsense google news grafik tasarım grafik tasarımda minimalizm hareketli görüntü tarihi illustartor dersleri illustrator indesign dersleri instagram internet internetin zararları internetin önemi logo tasarımı nam june paik optik oyuncaklar outlook photoshop eğitimi polarize filtre nedir sanat akımları sanat tarihi sinema akımları sinema tarihi sinopsis sinopsis yazımı tipografi tretman nasıl yazılır tretman örneği turkcell video art video kurgu wordpress

© 2021 Umutium - Tüm Hakları Saklıdır.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Blog
    • Bilgisayar
    • Genel
    • Sanat ve Tasarım
  • Eğitimler
    • Adobe Animate
    • Adobe Illustrator
    • Adobe Indesign
    • Adobe Photoshop
    • Adobe Premiere
    • Autodesk 3Ds Max
  • Mini Öyküler
  • Hakkımda
  • Gizlilik Politikası
  • Yasal Uyarı
  • İletişim

© 2021 Umutium - Tüm Hakları Saklıdır.

Bu internet sitesi çerezleri kullanır. Bu internet sitesini kullanmaya devam ederek çerezlere izin vermiş oluyorsunuz. Gizlilik Politikası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.