Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Sinema Akımları – Dogma Akımı şeklinde olacak.
Dogma Nedir?
Dogma sinema akımından söz etmeye başlamadan önce dogmanın kelime anlamını bilmekte fayda vardır. Yunanca bir kelime olan dogma sözcüğü herhangi bir tartışmaya girilmeden, eleştirilmeden doğruluğu baştan kabul edilmiş olan söz veya düşünce anlamına gelmektedir.
Dogma Sinema Akımı Nedir?
İlk olarak renksiz ve sessiz bir şekilde ortaya çıkmış olan sinema insanların büyük ilgisini çekmişti. Sonraki yıllarda siyah-beyaz ve sessiz olan bu filmlere ses ve renk öğeleri de eklenince sinemaya ilgi duyan insanların sayısında da bir artış oldu.
Teknolojinin gelişimi ve bilgisayarların sinemada kullanılmaya başlanması ile birlikte sinema filmlerinde yapay efektler görülmeye başlandı. İlk başlarda bilgisayarlar çekilmesi zor sahneleri çekmek için ve hatalı çekimleri sonradan düzeltmek için kullanılıyor olsa da sonrasında bilgisayarın sinemada kullanım alanı çoğalmaya başladı ve yönetmenlerin hayal dünyalarına göre sinemanın değişmesine, şekillenmesine sebep oldu.
İşte bu nedenden dolayı bazı yönetmenler sinemanın ve sinema seyircisinin gerçeklikten uzaklaştığını savunarak Dogma sinema akımını ortaya çıkardı.
Dogma sinema akımını başlatan yönetmenlere göre filmlerde kullanılan efektler, dekorlar, müzikler, yapay ışıklar ve gereksiz kamera hareketleri sinema filmlerini yapay, hissiz ve sentetik hale getiriyordu.
Sonrasında ise dogma akımını başlatan yönetmenler tüm bu unsurlardan arınmış, müziksiz, efektsiz ve elle çekilmiş titrek görüntülerden meydana gelen filmler çektiler. Bu filmler bir fikre sahip idi ve bu fikri daha gerçekçi bir bakış açısı ile seyirciye ulaştırmayı amaçlıyordu.
Dogma Sinema Akımına Bağlı Bazı Filmler
Dogma sinema akımına mensup ve bu akımın özelliklerini taşıyan bazı sinema filmleri ise şu şekildedir.
- Partiler – Thomas Vinterberg (Danimarka)
- Aptallar – Lars von Trier (Danimarka)
Julien Donkey-Boy – Harmony Korine (Amerika)
- Röportaj – Daniel H. Byun (Kore)
- Babylon – Vladan Zdravkovic (İsveç)
- Diapason – Antonio Domenici (İtalya)
- Amerikan – James Merendino (Amerikan)
- Camera – Rich Martini (Amerika)
- Reunion – Leif Tilden (Amerika)
- Strass – Vincent Lannoo (Belçika)
- Güvenlik – Andrew Gillis (Amerika)