Yaptırmak istediğiniz özel tasarım ürünlerde, sürprizlerle karşılaşmamak adına Pantone kataloglarına göz atabilirsiniz. Bu şekilde ürün tasarımı ve ortaya konan ürün arasında renk farklılıkları yaşanmayacaktır. Fakat eğer Pantone nedir, neden kullanılır gibi soruların cevabını bilmiyorsanız, tasarımlarda bazı farklılıkların neyden kaynaklandığını da anlayamayabilirsiniz.
Neyse ki bu yazımız ile kafanızda takılı olan soruların cevaplarını bulabileceksiniz. O halde ilk olarak Pantone’nin ne olduğunu anlatmakla başlayalım.
Pantone Nedir?
Pantone, temelde bir marka olmasının yanı sıra renk standartları şeklinde de tanımlanabilir. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse, 1950 senesinde kurulmuş olan Pantone A.Ş.’nin ticari amaçlı markası olan Pantone, özünde bir renk kataloğudur. Standart bir renk kodunun üretimini yapan marka, renk uyumu yakalamayı arzu eden matbaacılar ve tasarımcılar tarafından da kabul görmüş bir otoritedir.
Pantone renk kataloğu, binlerce farklı renk türünü içerisinde barındırır ve renkleri baskı makinesinden çıkarabilmek için her bir renge özel olarak baskı karışımlarını formülleriyle bir arada verir. İsteğe göre bu renklerin parlak, mat, neon, metalik gibi farklı türevleri de katalogda ayrı ayrı bir halde bulunabilmektedir. Tam da bu sebeple Pantone renk kataloğu, renklerin evrensel parmak izi olarak adlandırılmaktadır.
Pantone Renk Kataloğu Neden Kullanılır?
Tasarım ve baskı endüstrisi içinde değilseniz, pantone nedir ve neden kullanılır sorularının cevaplarını bilmiyor olmanız oldukça normaldir. Fakat baskı ve tasarım dünyası için oldukça büyük bir öneme sahip olan Pantone renkleri le su yeşili, refleks mavi, parlayan sarı gibi ilham verici renkleri tanıyabilir, onları birçok farklı alanda kullanabilir ve baskı alabilirsiniz.
Pantone renklerini kullanarak elde edeceğiniz baskıların en çok öne çıkan özelliği ise CMYK baskıya nazaran daha tutarlı ve stabil olmalarıdır. CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) ise matbaacılıkta sıklıkla kullanılmakta olan bir renk modelidir. Mavi (cyan), sarı (yellow) ve kırmızı (magenta) renklerini ifade eden CMY’nin K harfi ise “Key”, yani anahtar anlamına gelmekte olup siyah rengi belirtmek için kullanılmaktadır.
Pantone Ne işe Yarar?
Pantone genelde kurumsal kimlik çalışması tasarımlarında tercih edilmektedir.. Kurumsal kimlik kısaca bir işletmenin görünen yüzüne verilen addır. Yani işletme kendini kurumsal kimliği ile insanlara tanıtır.. Bu kimlik adeta bir imza niteliği taşır ve bu özelliğiyle işletmeye ait olan tüm kurumsal kimlik kalemlerini bütünleştirmek için kullanılır.
Başlıca kurumsal kimlik ögeleri; kartvizit, logo, firma tanıtım broşürleri, firma flamaları, çalışanların giydiği kıyafetlerdeki renkler ve akla gelebilecek bir firmayla özdeşleşmiş diğer tüm tasarımsal elemanlardır.
Size ve işletmenize özel oluşturulan bu tasarımsal matbaa ürünlerini dijital bir ekranda görüntülediğiniz zaman, baskı sonrası farklı bir renk ile karşılaşmanız olasıdır. Ancak tasarımınızın renklerini Pantone renk kataloğundan seçtiğiniz takdirde bir sürpriz ile karşılaşma olasılığınız neredeyse yok denecek kadar azdır. Çünkü Pantone kataloğu le rengin basılmış halini görebilirsiniz..
Pantone kataloglarında her rengin alt kısmında renge ait bir kod bulunur. Burada bulunan bu kod “PANTONE 12-2512 U” şeklinde görülen ifadelerdir. Sonda bulunan U ve C harfleri, rengin mat veya parlak yapıda olduğunu ifade etmektedir. Bu göstergeler ile farklı mecralarda aynı rengi kolaylıkla yakalayabilirsiniz.