Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Glitch Sanatı Nedir? şeklinde olacak.
Glitch sanatı, dijital verileri bozarak veya elektronik cihazları fiziksel olarak manipüle ederek dijital veya analog hataların estetik amaçlarla kullanıldığı bir sanat ve tasarım türüdür.
Glitch Sanatı Tarihi
“Glitch” terimi tarihte ilk defa mühendislerin ve astronotların üzerinde çalışmış oldukları teknolojik aletlerdeki veya bölümlerdeki hataları açıklamak amacıyla kullanılmıştır.
Ancak adı o dönemlerde konmuş olmasa da 20. yüzyıl öncesinde var olan kubist resimlerdeki çarpık formlarda, soyut kısa filmlerde ve hatta 8-bit video oyun manzaralarına benzer piksel benzeri halı tasarımlarında günümüzdeki örneklerine benzer şekilde glitch sanatını görebiliriz.
Glitch sanatı zaman içerisinde kusurların olumlu yönlerini görmek ve çağdaş kültür üzerine yorum yapmak için bir sanat hareketinden çok daha fazlası haline geldi. İleriki zamanlarda ise glitch sanatı ana akım medya içerisinde de görünür hale geldi. Popüler kültür ve bu tarz eğilimlerin karşısında algılanan glitch sanatı için bu ilginç bir ilerlemedir.
Glitch sanatının bu denli popüler olması sistem arızalarının, sorunlarının yaygın bir şekilde kabul edildiğini ve insanların teknoloji ile arasında savunmasız, kırılgan bir ilişki olduğunu da ifade etmektedir.
Sayabileceğimiz başlıca glitch sanatı teknikleri ise şunlardır:
- Görüntüyü pikselleştirme
- Görüntüye bir ışık sızması ekleme
- Çift pozlama kullanımı (double exposure)
- Görüntüdeki renklerin bozulması
- Doku eklemek
- Tipografide bozulmadan yararlanmak
gibi teknikleri kullanarak deneysel glitch tasarımları oluşturmanız mümkündür.