Herkese merhaba arkadaşlar. Bugünkü yazımda no bootable device hatasının nasıl çözülebileceğinden bahsedeceğim.
No Bootable Device Hatası Nedir ve Neden Yaşanır?
Bilgisayarınızı her zaman olduğu gibi açma düğmesine basarak çalıştırırsınız ancak bilgisayarınızın yüklenmesi başlamaz ve ekranda no bootable device yazdığını görürsünüz. Hemen telaşa kapılmayın. Bu sorun Google arama istatistiklerine göre yalnızca Türkiye’de ayda 1000 ile 10000 kişinin başına gelebiliyor.
Öncelikle no bootable device hatası bilgisayarınızda bulunan bir ön yüklenebilir aygıtın olmamasından veya arızalanmasından dolayı meydana geliyor. Bir bilgisayar Harddisk, USB veya DVD gibi aygıtlarla ön yükleme işlemi gerçekleştirebilir. Yani bilgisayarınızda bu aygıtlardan birinde veya birkaçında sorun var demektir.
No Bootable Device Hatası Nasıl Çözülür?
- İlk olarak eğer bilgisayarınızda takılı şekilde unuttuğunuz USB veya DVD gibi bir aygıt var ise bunları çıkararak bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyin. Çünkü bu aygıtlar nedeniyle de no bootable device hatasıyla karşılaşıyor olabilirsiniz.
- Bir diğer çözüm yolu olarak bilgisayarınızda bulunan BIOS üzerinden BOOT sıralamasını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. BIOS’da bulunan boot sıralamasında istenmeyen aygıtların ilk sıralarda olması ancak istenmeyen aygıtların ise sıralamada bulunmuyor olması bilgisayarınızın no bootable device hatası vermesine sebep olabilir. BOOT sıralamasını şu adımları sırasıyla izleyerek değiştirebilirsiniz.
- İlk olarak bilgisayarınızı kapatın. Daha sonra BIOS’a girebilmek için bilgisayarınızın açma tuşuna bastıktan sonra BIOS ekranı gelene kadar F2 tuşuna devamlı olarak basın. (BIOS’a girmek için basılması gereken tuş bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterebilir. Vermiş olduğum örnek Acer laptopa aittir. Siz de kendi bilgisayar markanızın BIOS’a giriş tuşunu internetten öğrenebilirsiniz.)
- Karşınıza gelen BIOS ekranından boot seçeneğine gelin.
- Boot sekmesindeyken bilgisayarınıza ait harddiskin görünüp görünmediğini kontrol edin. Eğer harddiskiniz burada gözükmüyorsa Harddisk Boot Priority sekmesine gelin.
- Bu sekme ile bilgisayarınızda bulunan harddisklerden hangisinin varsayılan harddisk olarak seçileceği ayarını yapmanız gerekli. İşletim sisteminiz hangi harddiskinizde kurulu ise onu seçin.
- Daha sonra ise Boot seçeneğinde yer alan boot sıralamasında 1. Sıraya DVD, 2. Sıraya HDD ve 3. Sıraya da USB aygıtlarını ayarlayın.
- Son madde olarak da kendi bilgisayarımda sürekli olarak yaşamakta olduğum bu sorunu çözerken kullanmış olduğum yöntemden bahsetmek istiyorum. İlk olarak yukarıda ikinci maddede bahsettiğim gibi bilgisayarınızı kapatın ve tekrar açarken BIOS’a girmek için gerekli olan tuşa devamlı olarak basın. Daha sonra boot sekmesine gelerek UEFI yazan seçeneği Legacy ile değiştirin. Ardından işleminizi gelecek olan iki onay ekranı ile de onayladıktan sonra bilgisayarınız açılacaktır.
valla 2 yıldır kullanıyorum laptopu ilk defa böyle birşeyle karşılaştım bir an ssd bozuldu diye endişelendim. son maddedeki uefi legacy yaptım düzeldi, çok teşekkürler.
valla bi an çok korktum, derman gibi oldu. Teşekkürler..