Progestan, sentetik progesteron hormonu takviyelerinin genel ismi olarak karşımıza çıkmaktadır. Progestan genellikle infetilite tedavileri ve progesteron hormonu eksikliği durumlarında kullanılmasının yanı sıra birkaç kez düşük probleminin yaşandığı durumlarda da kullanılması önerilebilir. Dolayısıyla bu takviyelerin hamilelik dönemi içerisinde de kullanıldığı bilinmektedir. Kapsül, iğne ya da ampul şeklinde çeşitleri bulunan progestan takviyeleri yalnızca uzman bir doktor tavsiye ettiği takdirde yine bir uzman gözetimi altında kullanılabilmektedir. Pek çok kişi progestan nedir, ne için kullanılır, herhangi bir yan etkisi var mıdır, hamilelikte kullanımı zararlı mıdır gibi soruların yanıtlarını araştırıyor.
Progestan Nedir?
Sentetik olarak kullanılmakta olan progesteron hormonu takviyelerinin genel adı olarak bilinen progestan, vajinal fitil, ampul, iğne ya da hap (kapsül) şeklinde farklı form ve çeşitlere sahip olarak karşımıza çıkabilmektedir. Progestan kadın vücudu üzerinde düzenli bir adet dönemi ve yumurtlama döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra progestan hamilelik döneminde bebeğin rahim içerisinde sağlıklı bir şekilde kalabilmesi ve rahmin doğru biçimde genişlemesi amacı ile de kullanılabilir bir takviye olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok sebepten ötürü kullanılması önerilebilen bir takviye olan progestan mutlaka bir doktor kontrolünde alınmalıdır aksi takdirde bazı yan etkiler ile karşılaşmak mümkündür. Söz konusu bu yan etkiler yaygın olarak görülen ve hafif geçirilen yan etkiler olabileceği gibi, ciddi semptomlar meydana getiren yan etkiler de olabilmektedir. Hafif yan etkiler çoğu zaman herhangi bir tedaviye gerek olmaksızın kendiliğinden geçebiliyor olsa da ciddi yan etkilerin görülmesi durumu söz konusu olduğunda mutlaka bir doktora danışmak önem taşımaktadır.
Progestan Ne İçin Kullanılır?
Progesteron hormonunun kadın vücudunda pek çok işlevin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi açısından önemli bir hormon olduğu bilinmektedir. Progestan işlevlerinden ilki yumurtlama döngüsünün düzenli bir halde seyretmesi ve buna bağlı olarak adet dönemlerinin düzenli olması olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın vücudu içerisinde yumurtlama dönemi içerisinde salgılanan progestan kişinin vücudunu gebeliğe hazırlamaktadır. Bunun yanı sıra bu hormonun vücutta salgılanması gebelik sürecinde de devam ederek bebeğin rahim içine tutunması konusunda rol oynamaktadır. Aynı zamanda bu hormon rahim kasılmalarını engeller ve kişinin düşük yapma riskini azaltır. Rahmin sağlıklı gelişiminin desteklenmesi konusunda önemli rol oynayan progesteron hormonu erken doğumu engelleme işlevi ile de bilinmektedir. Kadın vücudu açısından pek çok faydası olan bu hormonun kimi zamanlarda takviye olarak alınması doktorlar tarafından tavsiye edilebilmektedir.
Progestan Takviyeleri Kimlere Önerilmektedir?
Yapılan çeşitli test ve sağlık taramaları sonucunda vücudun progesteron hormonunu yetersiz olarak salgıladığının tespit edildiği durumlarda ampul, iğne, kapsül, hap ya da vajinal gibi çeşitli şekillerde bu hormonun dışarıdan takviye olarak alınması önerilebilir. Sentetik progesteron olarak bilinmekte olan progestan takviyeleri,
- Menopoz döneminde şiddetli etkiler yaşayanlara,
- Daha öncesinde birden fazla kez düşük yapmış ve tekrar hamile kalmış kişilere,
- Düşük riski yaşayan gebelere,
- Tüp bebek tedavi sürecinde olanlara,
- Polikistik over sendromu rahatsızlığına sahip olan kadınlara,
- Kısırlık için tedavi görenlere,
- Adet düzensizliği problemleri yaşayanlara,
- Progeston seviyeleri düşük olanlara,
- Yumurtlama döngüsünde bir sıkıntı bulunanlara,
Önerilebilmektedir. Bu progesteron hormonu takviyeleri ancak bir doktor tarafından önerildiği sürece kullanılmalıdır. Aynı zamanda kullanım süresince yine uzaman bir hekim gözetiminde olmak kişinin sağlığı açısından önem taşımaktadır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanıldığı durumlarda kişinin sağlığı açısından risk oluşturabilecek yan etkilerin ortaya çıkması mümkün olabilmektedir.
Progestan Yan Etkileri Nelerdir?
Progestan takviyelerini kullanan kişilerde kimi zaman çeşitli yan etkiler ile karşılaşılabilmektedir. Bu yan etkilerin kimi yaygın yan etkiler olabileceği gibi kimi ise ciddi yan etkiler arasında sayılmaktadır. Sentetik olarak progesteron hormonu takviyesi tedavisi görmekte olan kişilerde,
- Yoğun vajinal akıntı,
- İshal rahatsızlığı,
- Sebebi olmayan halsizlik,
- Kusma ya da mide bulantısı problemleri,
- Baş ağrısı,
- Göğüs ağrısı ve hassasiyet,
Gibi yan etkiler görülmesi mümkündür. Bu yan etkiler çoğunlukla yaygın ve hafif görülmekte olan yan etkiler olduğundan çoğunlukla bir müdahale gerektirmez ve kendiliğinden geçer. Ancak kimi durumlarda takviye progesteron hormonu kullanımının daha ciddi yan etkilere sebep olabildiği bilinmektedir. Bu yan etkiler ise,
- Konuşmada güçlük çekme,
- Geçmeyen baş ağrısı – migren,
- Nefes almada yaşanan problemler,
- Bacaklarda ağrı ya da şişlik,
- Göğüste geçmeyen ağrı,
- Sebebi olmayan vajinal kanama,
Olarak karşımıza çıkmakta olup bu yan etkilerden biri ya da birkaçının görülmesi durumunda en kısa sürede uzman bir doktora görünmek büyük önem taşımaktadır.
Progestan Nasıl Kullanılır?
Progestan nasıl kullanılır sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Progesteron hormonu takviyelerinin aslında pek çok formda ve çeşitte olduğu biliniyor. Dolayısıyla tek bir formda olmaması sebebi ile genel bir progestan kullanımından mümkün etmek mümkün değil. Bu takviyeler hap, kapsül, ampul, iğne ya da vajinal fitil şeklinde olabiliyor. Ancak hap ya da kapsül şeklinde olan progesteron takviyelerinin vücut içerisinde emilim oranının daha düşük olması sebebi ile bu formlardaki takviyeler genellikle sık kullanılmıyor. Vajinal fitil formundaki takviyelerin sıklıkla kullanıldığı bilinse de kimi zaman iğne ya da ampul şeklinde takviyelerinde de reçete edildiğini söyleyebilmek ise mümkün. Tek bir kullanım şekli olmadığından dolayı bu hormon takviyesinin kullanımı kişiden kişiye değişmekte olarak karşımıza çıkıyor. Sizin için en doğru progesteron hormonu takviyesi kullanımını ise doktorunuz belirleyecektir. Yapılacak olan çeşitli test ve sağlık incelemeleri gerçekleştirildikten sonra sizin durumunuz açısından en faydalı olacak sentetik progesteron takviyesi size reçete edilecek ve kullanım şekli açıklanacaktır.
Progestan Kullanımı Kimler İçin Risk Taşımaktadır?
Pek çok sıkıntının giderilmesi amacı ile reçete edilerek kullanılan sentetik progesteron hormonu takviyelerinin kullanımı kimileri için sakıncalı olabilmektedir.
- Depresyon için ilaç tedavisi görüyorsanız,
- Daha önce geçirdiğiniz bir meme kanseri geçmişiniz bulunuyorsa ya da şu anda meme kanseri hastalığınız varsa,
- Vajinal kanamalarınız normal düzeyin çok üzerinde oluyorsa,
- Herhangi bir karaciğer rahatsızlığınız mevcutsa,
- Kan pıhtılaşması konusunda herhangi bir sağlık probleminiz varsa,
- Daha önce kalp krizi geçirmiş iseniz,
- Önceden felç gibi ciddi sağlık problemleri yaşadıysanız,
- Emziren bir anneyseniz,
Progestan kullanımı sizin için risk yaratabilir. Yukarıda sayılan durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeni tedavinizin doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Gebelikte Progestan Ne Kadar Süre Kullanılır?
Bebeğin rahim içerisinde tutunmasını kolaylaştıran ve düşük riskini engelleme özelliği bulunan progestan takviyelerinin kimi zaman gebelik sürecinde de kullanılması tavsiye edilebiliyor. Bu takviyelerin kullanımı sizin durumunuza bağlı olarak değişiyor. Doktorunuz yapılan test ve sağlık taramalarından sonra progesteron hormonu takviyesi kullanmanıza karar verirse bu tavsiyeye uymak büyük önem taşıyor. Durumunuza uygun olarak önerilen hormon takviyesi formunun kullanım süresi ise yine sizin durumunuz ile paralellik gösteriyor. Dolayısıyla progesteron hormonu takviyesi tedavilerinde genel olarak önerilen bir kullanım süresi bulunmuyor. Bu takviyeleri kullanma süreniz doktorunuz tarafından sizin durumunuza özel olarak belirlenecektir.
Hamilelikte Progestan Kullanımı Bebeğe Zarar Verir Mi?
Progestan hormon takviyelerinin kullanımı pek çok yararı sebebi ile gerekli görülen durumlarda gebelere de tavsiye ediliyor olsa da hamilelik sürecinde olan kadınlar kimi zaman bu takviyelerin kullanımın bebeğe herhangi bir zararı olup olmadığı konusunda endişe yaşıyor. Ancak hamilelik süresinde bir doktor tarafından tavsiye edildiği takdirde progesteron hormon takviyelerinin kullanımının hem bebek hem anne sağlığı için zarardan çok yararı bulunuyor. Dolayısıyla hamilelik döneminde eğer doktorunuz size sentetik progesteron hormonu takviyesi kullanımını önerdiyse bu konuda herhangi bir endişe duymanıza gerek olmadığını söyleyebilmek mümkün. Testler ve sağlık taramaları sonrasında ihtiyaç duyduğunuzun belirlenmesi ve size reçete edilmiş olması halinde progestan kullanımının hamilelik sürecinde olanlar için herhangi bir sakıncası bulunmuyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Progestan Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Progestan aslında kadın vücudu içerisinde doğal olarak salgılanan progesteron hormonu için verilen sentetik takviyelerin genel adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hormon takviyelerinin yumurtlama döngüsü ve adet dönemlerini düzenlemek, düşük riskini azaltmak, rahmin sağlıklı gelişimini sağlamak gibi pek çok amaç için kullanılabildiğini söyleyebilmek mümkün.
Progestan Hamilelik Döneminde Kullanılabilir Mi?
Kimi zaman progestan takviyelerinin kullanımı hamile kadınlara da reçete edilebilmektedir. Bu durum kadınlar açısından endişe yaratsa da uzman bir doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde sentetik progesteron takviyelerinin hamilelik sürecinde kullanılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Uzmanlar tarafından hamilelikte progestan kullanımı bebek sağlığı açısından herhangi bir problem yaratmadığı vurgulanmaktadır.