İlköğretim 1, 2 ve 3. sınıflar Bilsem Sınavı’na girme hakkı olan sınıflardır. Yani, 3.sınıftan itibaren Bilsem sınavlarına giriş hakkı olmuyor. Buna bağlı olarak ilköğretimin bu ilk üç sınıf düzeyindeki öğrenciler için bir Bilsem maratonu oluşuyor. Biz bu yazıda Bilsem hazırlık 1. Sınıf düzeyinde nasıl olmalı sorusuna cevap verirken aynı zamanda sık sorulan soruları yanıtlayacağız.
1.Sınıf Bilsem Hazırlık Nasıl Olmalı?
Diğer sınıf düzeylerinde olduğu gibi birinci sınıfta da atılacak en önemli adım, Bilsem sınavlarının mantığını anlamaktır. Sınavda hangi tür soruların sorulduğu, sınav öncesi-sınav esnası ve sınav sonrasında neler yapılması gerektiği de iyice anlaşılmalıdır. Bu noktada dilerseniz öğretmenlerinizden destek alabilirsiniz.
Bilsem’e hazırlanırken bir diğer önemli nokta ise benzer sorular çözmek, önceki yılların çıkmış sorularını çözmek, fiziksel ya da telefon/tablet üzerinden zeka oyunlarıyla haşır neşir olmak olarak öne çıkıyor. Bir diğer önemli faktör ise fiziksel ve ruhsal sağlığı ön planda tutmaktır. Bu aşamada yeterli uyku, dengeli beslenme ve psikolojiyi sağlam tutmak hayati önem taşır. Bilsem hazırlığında velilerin akıllarına takılan en kritik soruları ise aşağıda cevapladık.
Bilsem 1. Sınıf Kazanma Puanı Kaç?
Bilsem sınavlarında bütün seviyelerde minimum puanlar şöyledir:
- Genel zihinsel yetenek:130
- Resim: 85
- Müzik: 70 puan
Bilsem 1. Sınıf Kaç Soru ve Kaç Dakika?
Bilsem sınavları esnasında öğrenciler 60 soru çözerler. Sınavlar önceden bir başka açıklama gelmezse genelde tabletler ile yapılır. Bu sınav ise 35 ile 50 dakika arasında bir süre alır. Öte yandan velilerin bir diğer önemli sorusu ise kaç yanlış yapılırsa yine de kazanılır? Şeklindedir. 1. Sınıf düzeyindeki Bilsem sınavlarında yapılabilecek en fazla yanlış sayısı 23 olarak belirlenmiştir.
Bilsem 1. Sınıf Kazanılınca Ne Oluyor?
Biliyorsunuz ki Bilsem sınavı 2 aşamalı bir sınavdır. İlk aşamayı başarıyla tamamlayan ve ardından ikinci aşama olan “Bireysel Değerlendirme Aşaması”nı da geçen öğrenciler, sınavı kazandıkları ve dolayısıyla yetenekli oldukları alanlarda Bilsem’e kabul edilirler. Bilsem okulları, örgün öğretim saatleri dışında öğrencinin yeteneklerini geliştirmelerine imkan veren çeşitli derslerden oluşur. Son derece eğlenceli içeriklere sahip olan bu dersler, öğrencilerin genel zihinsel yetenek, kültürel gelişim, problem çözme, takım halinde çalışma ve sosyalleşme gibi alanlarda gelişmelerine destek olur.
Bilsem Haftada Kaç Gün?
Bilsem okullarında eğitimler haftada 1 ya da 2 gün toplamda haftalık 4 saat şeklinde düzenlenir. Eğer bir öğrenci 2 farklı alandan Bilsem’e hak kazanıp kaydolduysa haftada 8 saat olarak eğitim alır. Ayrıca Bilsem yaz okullarında da aynı şekilde eğitimler verilmektedir. Yaz sezonunda öğrenciler Bilsem derslerine katılarak becerilerini daha fazla geliştirme imkanı bulurlar.
Bilsem Devamsızlık Kaç Gün Olabilir?
Bilsem okullarında bir öğrencinin mazereti olmaksızın yapabileceği devamsızlık en fazla %30 olarak belirlenmiştir. Devamsızlık süresi %20 olan öğrenciler ve velileri bu konuda bir uyarı alır. Öğrencinin mazeretsiz devamsızlık süresi %30 olursa dönem sonunda öğrencinin Bilsem ile ilişiği kesilir.
Bilsem’in Avantajları
Temel olarak Bilsem, öğrencilerin kendi yetenek alanlarında kendilerini daha fazla ve daha nitelikli geliştirmesine imkan verir. Bununla birlikte öğrencinin kendi yeteneklerini fark etmesi, geliştirmesi, potansiyelini ortaya çıkarması hususunda da yardımcı olur. Ayrıca takım oyunları ve sosyalleşme gerektiren dersler sayesinde öğrencinin sosyal becerileri ve birlikte çalışma becerileri gelişme gösterir.