Herkese merhaba arkadaşlar. Bugünkü makalemizi Sanat ve Tasarım kategorisi altına ekliyoruz.Makale konumuz ise Çekim Ölçekleri şeklinde olacak.
Bundan seneler önce uzmanlar tarafından insan anatomisi detaylı bir şekilde araştırılarak kompozisyon kurallarına uygun bir şekilde insan vücudu ve insan vücudu bölümlerinin çekimlerini yapabilmek adına bazı çekim ölçekleri ortaya çıkarılmıştır. Bu yazımız ile bu çekim ölçeklerine yakından bakacağız.
1.Boy Plan
Çekimi yapılmak istenen kişi veya kişilerin ayaklarını basmakta olduğu noktadan baş boşluklarına kadar olan çekim ölçeğine boy plan denir. Boy planda amaç kişilerin genelini görmektir. Genel bir bilgi verip kişiyi tanıtmak için kullanılan boy planda en çok dikkat edilmesi gereken nokta baş ve alt boşlukların oranıdır.
2. Diz Plan (Amerikan Plan)
Boy planın fazla büyük olması durumunda, zemini veya ayakların görünmemesinin istendiği durumlarda ve çerçeveye sağdan-soldan istenmeyen ögelerin girmemesinin istendiği durumlarda diz plan kullanılmaktadır.
3/4 çekim ölçeği veya amerikan plan olarak da bilinen diz planda görüntü dizin hemen altından veya üstünden baş boşluğuna kadar olan alanı kapsar.
3. Bel Plan
Belin kemer çizgisinin hemen altından veya üstünden baş boşluğuna kadar olan çekim ölçeğine bel plan adı verilir. Vücut ölçüsünün yarısına denk geldiği için 1/2 plan da denilmektedir.
Bel plan ve daha büyük diğer çekim ölçeklerinde artık çevredeki etkenler de belli bir kompozisyon dahilinde çerçeveye yerleştirilmelidir.
Çekilmekte olan konuyla ilgili görüntüler çerçevenin sağ ve sol boşluklarına yerleştirilebilir. Bu nedenle sunum, anons gibi çekimlerde kullanılabilecek en uygun planlardan bir tanesidir.
4. Göğüs Plan
Belin hemen üzerinden başlayan ve göğüsün tamamı ile baş boşluğunu içine alan göğüs plan, bel planın devamı olarak sayılabilir.
5. Omuz Plan
Göğüs hizasından baş boşluğunu kadar olan çekim ölçeğine omuz plan denir. Omuz planda Omuzların tamamı ile kol ile bağlantılı bölümler çerçeve içine alınmaktadır. Baş plan çerçeveyi fazla doldurduğu durumlarda omuz plan tercih edilir.
Bir müzik aleti çalan, dans eden, karşılıklı konuşan iki insanın yakın çekimleri için sıkça omuz plan kullanılmaktadır.
6. Baş Plan
Başın tamamının veyahut boyun ile birlikte başın tamamının gözüktüğü çekim ölçeğine baş plan denir.
Baş planda erkeklerin yaka veya kravatın mutlaka görülmesi gereklidir. Genel olarak konuşmakta olan bir insana ilginin çekilmesi, insanın mimiklerinin görülmesi için tercih edilmektedir.
7. Yüz Plan
Vücut üzerinde bir detay çekim ölçeği olan yüz planda alın ile çene üstü arasındaki bölüm çerçevede gözükür. Ancak konuşan bir kişi için özel durumlar olmadığı müddetçe çene de konuya dahil edilmelidir.
Gözlerin anlamlı bakışı veya ağlayan bir kişinin yüz ifadesi için tercih edilebilr.