Herkese merhaba. Bugünkü makalemizi Bilgisayar kategorisi altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Uzun Süre Bilgisayarı Açık Bırakmak Zararlı Mıdır? şeklinde olacak.
Birçok bilgisayar kullanıcısı, uzun süre bilgisayarının açık kalmasının sorunlara yol açabileceğini düşünür. Aslında bu bilgi kısmen doğrudur. Eğer gerek işiniz, gerekse eğlence amaçlı uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren biriyseniz başta aile bireyleri olmak üzere sıklıkla bilgisayarınızın uzun süre açık kalması durumunda bozulacağı uyarısını alırsınız. Aslında bu zarar daha çok bilgisayar kullanıcıları içindir. Gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan güçlü bilgisayar sistemleri, bilgisayarların uzun süreler açık kalmasının doğru kullanım koşullarında bir zarar yaratmamasını sağlıyor.
Bilgisayarlar uzun zaman açık kalıp çalışsa da aslında önemli değil. Bilgisayarınız hiç kapatmadan 20 gün çalışsa da doğru bir soğutma sistemine sahipse, aşırı ağır bir işlem sağlanmıyorsa ve bölgenizde dengesiz bir elektrik akımı yoksa bilgisayar açısından sorun yaşamazsınız. Asıl sorun kullanıcıya bilgisayarın sağlık açısından verebildiği zarardır. Bilgisayar ve Wi-Fi kullanımından kaynaklı kullanıcılar uzun süre zararlı frekanslara maruz kalarak bu durumun devam etmesi halinde bir süre sonra vücut sağlığında ciddi sorunlarla karşılaşabilirler.
Bilgisayarlar eski zamanlarda bu güne istinaden daha düşük donanımlara sahip oldukları için özellikle işlemcileri sebebi ile uzun süre çalıştırılmaları durumunda sıklıkla sorunlarla karşılaşılırdı. Zorlanan bilgisayarların bir sonraki gün tekrar güçlü bir performans sergileyebilmesi için belirli bir süre örneğin gece boyunca kapatılıp, dinlendirilmesi gerekiyordu.
2021 itibari ile ne kadar bilgisayarlarımız güçlense de hala bu bilgi kullanıcılar arasında devamlılığını sürdürüyor. Tabii ki bilgisayarınızı uzun bir süre açık bırakmamak bir bakıma aslında tasarruf yapmanızı sağlıyor çünkü güçlü bilgisayarlar daha fazla enerji tüketimini beraberinde getiriyor. Yalnızca bilgisayarınızı uyurken bile kapatsanız, %25,%30 oranında bir enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Ayrıca uzun süre bilgisayarın açık kalması bellek sorunları yaşamanıza sebep olabiliyor. Bilgisayarınızın uzun süre açık kalması çok fazla bilgisayar kullanmanıza neden olacağı için donanımlarında sürekli çalışması gerektiği anlamına geliyor ve aslında bilgisayar ömrünüzü farkında olmadan kısaltmış oluyorsunuz. Bir bilgisayar en fazla kaç saat açık kalabilir? Bilgisayar hiç kapanmazsa ne olur? Bilgisayarı açık bırakmak zararlı mıdır? Laptop uzun süre açık kalırsa ne olur? Sorularına kısaca şu şekilde cevap verebiliriz.
- Ortalama 30 derecelik bir havada bilgisayarın 3-5 saat arası kullanılması ve donanımın dinlendirildikten sonra ihtiyaç varsa tekrar kullanılması önerilmektedir. Bilgisayar sıklıkla açılıp kapatılmaktan ziyade gün içinde ihtiyaç duyuluyorsa uyku modunda bırakılmalıdır.
- Bilgisayar donanımın sürekli çalışması bilgisayarın donanımsal kullanım ömrünü kısaltacaktır, onun dışında bir cihaz açısından hiçbir zararı yoktur.
- Dizüstü bilgisayarlar için bataryası takılı halde iken aynı zamanda şarj bağlantısı da varsa uzun süreli kullanımlarda batarya boşalmasına sebebiyet verebilir. İşlemcinin fazla çalışması aşırı ısınmaya, aşırı fan kullanımına ve fan’da yaşanan bir sorun oluşması durumunda ise sistem arızalarına kadar gidebilen durumlara sebebiyet verebilir.
- Uzun süreli yüksek işlemci ve ekran kartı ısılarına ve zarara sebep gösterebilir. Masaüstü bilgisayarlarında genellikle bu sorun yaşanmaz ama PC temizlemesi yapılmaz ve tozlanma varsa, iyi hava dolaşımı sağlanmaz ve böyle bir durumda bilgisayarın ısınması kaçınılmaz olacaktır.
- Mavi ekran hataları ve bilgisayarda yavaşlama ve donmalar yaşanabilir.
- Bilgisayarınızda zararlı yazılım varsa internet ağına bağlı bilgisayar siber korsan tarafından fark edilmesi ve ele geçirilmesi durumunda rahatlıkla zombi bilgisayar olarak da kullanılabilir.
- Uzun süre açık kalan bilgisayarın güç kaynaklarında hasarlar meydana gelebilir.