Herkese merhabalar. Bugünkü makalemizi Bilgisayar kategorimiz altına ekliyoruz.
Makale konumuz ise SQL server otomatik yedek alma veya SQL server otomatik yedekleme nasıl yapılır konusu hakkında olacak.
SQL server, kısaca bir veri tabanı yönetim uygulamasıdır. Kullandığınız veya yaptığınız bir uygulamanın SQL ver tabanını burada tutabilir, düzenleyebilir ve çalıştırabilirsiniz.
Buraya kadar her şey çok güzel. Ancak sisteminizde bir sorun olduğunda ve yedekten geri yüklemek istediğinizde veri tabanı yedeğinden geri dönebilmelisiniz.
SQL Server Üzerinde Otomatik Yedekleme Yapma
Tabi bunun için önce veri tabanı yedeklerinin olması gerekir. Ancak bunu yapmak oldukça kolay. Aşağıdaki yolları izleyerek basit bir şekilde SQL server üzerinde otomatik yedekleme ayarı yapabilirsiniz.
Öncelikle SQL server ı açalım. Daha sonra Management menüsünü genişletip Maintenance Plans a sağ tıklayıp New Maintenance Plan diyoruz. Açılan kutuya bakım planımıza isim veriyoruz ve tamam diyoruz.
NOT: New Maintenance Plans dediğinizde Agent xps hatası alırsanız aşağıdaki makaleyi okuyarak sorunu giderebilirsiniz.
Agent Xps’ Component is Turned Off As Part of The Security Configuration For This Server Hatası
Oluşturduğumuz bakım planı otomatik açılacak. Şimdi Toolbox menüsünden Back up database task ı sürükleyip orta alana bırakıyoruz.
Şimdi orta alana sürüklediğimiz yedekleme görevine çift tıklıyor ve açılan pencerede hangi veri tabanlarının nereye yedekleneceğini seçip tamam diyoruz. Bu arada açılan pencerede yedekleme dosyası uzantısının bak olduğuna emin olalım.
Şimdi yine Toolbox menüsünden bir de Maintenance Cleanup Task seçip orta alana sürükleyeceğiz. Bu görev de belirli süreden fazla yedeklerin silinmesi işini yapacak.
Bu görevi de ortaya sürükledikten sonra ilk eklediğimiz yedekleme görevi ile beraber çalışması için, yedekleme görevi üzerindeki ok işaretini tutup silme görevi üzerine tutturuyoruz.
Şimdide silme görevinin ayarları için görev üzerine çift tıklıyoruz. Buradan da yedeklerin bulunduğu klasörü, yedek dosya uzantısını ve yedeklerin ne kadar süreden silineceğini seçip tamam diyoruz.
Şimdi son olarak bu oluşturduğumuz otomatik yedeklemenin ne zaman çalışacağını ayarlamak için yukarıdaki Schedule butonunu kullanıyoruz.
Açılan pencerede yalnızca ne sıklıkla yedek alınacağını seçip tamam demeniz yeterlidir.
Artık tamamen hazır ancak son olarak yapılan bu işlemleri kaydetmek için yukarıdaki kaydet butonuna basmayı unutmayın.
Şimdi son olarak bu görevi hemen çalıştırıp test etmek için SQL server Agent menüsü altında oluşturduğumuz göreve sağ tık yapalım ve start job at step diyelim.
Görev çalışmaya başlayacak ve eğer hatasız yaptıysanız hatasız olarak tamamlanacaktır.
Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sonraki makalemizde görüşmek üzere.