Herkese merhabalar. Bugünkü makalemizi Bilgisayar kategorimiz altına ekliyoruz. Makale konumuz ise sanallaştırma yazılımı olan Proxmox da yeni disk ekleme, tanıtma nasıl yapılır onu göstereceğiz.
Vmware, Hyper-V gibi çok bilinen ve kullanılan sanallaştırma yazılımları yanında Proxmox u ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Çünkü Vm ve HV kadar eski bir tarihe sahip olmayan Proxmox un kullanıcı sayısı da oldukça düşük.
Ancak son dönemde hakkında pek çok makale ve eğitim içeriği çıkmasından anlayacağımız gittikçe yaygınlaşmaya başlayacağıdır.
Proxmox un rakiplerine oranla en büyük avantajı tamamen ücretsiz olması ve rakiplerinin yapabildiği neredeyse her şeyi yapabilmesidir. Şimdi ön bilgiden sonra gelelim esas konumuza.
Proxmox Yeni LVM Disk Tanıtma
Proxmox da bir disk taktığınızda onu shell yani konsoldan formatlamanız ve sisteme LVM disk olarak göstermeniz gerekir. Şimdi gelin bu işlemleri nasıl yapabileceğimizi anlayalım.
Öncelikle Proxmox sunucunuzun üzerine gelip daha sonra Disks menüsüne gelin.
Yukarıdaki ekranda doğru diskimizi tespit edebilmemiz gerekiyor. Sarı ile işaretlenmiş olan sdb diski bizim henüz biçimlenmemiş diskimiz.
Şimdi Proxmox Shell aracını başlatalım.
fdisk komutu ile partisyon oluşturalım.
root@pve01:~# fdisk /dev/sdb Welcome to fdisk (util-linux 2.29.2). Changes will remain in memory only, until you decide to write them. Be careful before using the write command. Command (m for help):
n komutu ile yeni partisyon istediğimizi belirtelim.
Command (m for help): n Partition type p primary (0 primary, 0 extended, 4 free) e extended (container for logical partitions)
p komutu ile birincil partisyon oluşturalım. Daha sonra sektör numaralarını enter ile geçerek devam edelim.
Partition number (1-4, default 1): First sector (2048-16777215, default 2048): Last sector, +sectors or +size{K,M,G,T,P} (2048-16777215, default 16777215): Created a new partition 1 of type 'Linux' and of size 8 GiB.
w komutu ile partisyonu kaydedelim.
Command (m for help): w The partition table has been altered. Calling ioctl() to re-read partition table. Syncing disks.
pvcreate komutu ile yeni bölüm oluşturalım.
root@pve01:~# pvcreate /dev/sdb1 Physical volume "/dev/sdb1" successfully created.
Aşağıdaki komut ile son olarak bölüm grubu oluşturalım.
root@pve01:~# vgcreate newdrive /dev/sdb1 Volume group "newdrive" successfully created
Şimdi Datacenter –> Storage –> LVM kısmına gidelim.
Add dedikten sonra aşağıdaki gibi disk bilgilerini seçelim ve ekle diyelim.
Artık eklediğimiz kısmı sol taraftaki diskler arasında görüyor olmalısınız.
Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sonraki makalemizde görüşmek üzere.