Herkese merhabalar. Bugünkü makalemizi Bilgisayar kategorimiz altına ekliyoruz. Makale konumuz ise uzak masaüstü bağlantısının siyah ekranda kalması ile ilgili olacak.
Bir de bunun dışında ek olarak uzak masaüstü bağlantısı oturumu açıldıktan sonra donması ve bir işlem yaptırmaması hakkında sorunu çözeceğiz.
Uzak Masaüstü Siyah Ekran Sorunu
Öncelikle uzak masaüstü bağlantınız bağlan dedikten sonra siyah ekranda kalıyorsa yapmanız gereken işlem bağlantı ayarlarından deneyim kısmına gelmek ve aşağıda gördüğünüz gibi burada kalıcı bit eşlem önbelleğe alma seçeneğini devre dışı bırakmaktadır.
Yukarıdaki seçeneği kaldırıp yeniden denediğinizde uzak masaüstü siyah ekranda kalmamalı. Eğer yine problem devam ediyor ise aşağıdaki seçenekleri de deneyebilirsiniz.
Eğer uzak masaüstü bağlantısına bağlandıktan hemen sonra donmaya başlıyor ve hiç işlem yapamıyorsanız aşağıdaki uzak masaüstü onarım seçeneklerini deneyiniz.
Öncelikle bilgisayarınızda uzak masaüstü için UDP seçeneğini kapatarak test edin. Bunu yapabilmek için çalıştır penceresi – gpedit.msc – Bilgisayar yapılandırması – yönetim şablonları – windows bileşenleri – uzak masaüstü hizmetleri – uzak masaüstü bağlantısı istemcisi – istemcide UDP yi kapat seçeneğini Enable yapın.
Yukarıdaki adım çözüm olmadıysa aşağıdaki ile devam edin.
Yine çalıştır penceresine regedit yazalım ve açalım. HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Terminal Server Client yolunu takip edelim.
Bu yolun altındaki Default bölümünü genişletip sağ tarafa bakarsanız burada MRU kayıtları görürsünüz. Bunlar daha önce yaptığımız uzak masaüstü kayıtlarıdır.
Bu kayıtları teker teker silmek veya Default klasörünü tamamen silip Windows oturumunuzu yeniden başlattıktan sonra tekrar uzak masaüstü bağlantısını test etmek problemi çözebilir.
Ancak halen sorun çözülmediyse aşağıdaki adımı deneyin.
Yine uzak masaüstü ayarları kısmındaki yerel kaynaklar kısmını açın ve aşağıdaki gibi tüm yerel kaynakların işaretini kaldırıp bağlantınızı tekrar test edin.
Yukarıdaki işlemde yine çözüm olmadıysa, problemin bilgisayar veya bulunduğunuz ağdaki modemden kaynaklı olup olmadığını anlamak için önce bulunduğunuz ağda farklı bir bilgisayardan aynı adrese uzak masaüstü bağlantısı deneyin.
Eğer bağlantı başarılı olursa sizin bilgisayarınıza özel bir sorun var demektir. Ancak aynı ağdaki diğer bilgisayarda da sorun yaşıyorsanız bu sefer farklı bir yerdeki ağ bağlantısından test edin.
Yine sorun yaşıyorsanız uzak bağlantı yapmak istediğiniz yerdeki ağda veya pc de sorun var demektir. Ancak farklı yerden test ettiğinizde sorun olmadıysa bu sefer de sizin bulunduğunuz yerdeki ağ da yani modemde sorun var demektir. Modeminizi değiştirerek sorunu giderebilirsiniz.
GÜNCELLEME: Windows güncellemelerini yaparak veya problemin oluşmasına neden olan Windows güncellemelerini kaldırarak da sorunu giderebilirsiniz.
Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.
Süper çözüm oldu, teşekkürler.