Umutium’ dan herkese merhabalar. Bugün ki makalemizi Bilgisayar kategorimiz altına yazıyoruz. Makale konumuz ise format atmdan dosya sistemi değiştirme ile ilgili olacak. Yine makaleyi anlatmaya geçmeden önce dosya sistemi nedir yada ne demek kısaca bahsedelim.
Arkadaşlar dosya sistemi, sabit yada taşınabilir disklerin üzerindeki verilerin nasıl saklanacağını belirleyen yapıdır. En çok kullanılan 2 dosya sistemi yapısı vardır. Bunlar Fat32 ve Ntfs’dir. Bilgisayarınızdaki sabit disklerin yada elinizdeki usb belleklerin hangi dosya sistemi olduğunu öğrenmek için, istediğiniz diske sağ tıklayıp – özellikler diyerek görebilirsiniz.
Peki NTSF VE FAT32 dosya sistemleri arasındaki fark nedir? Bu konu ile ilgili önemli bir ipucu ve bilgi vermek istiyorum. Eğer dikkat ettiyseniz bilgisayarınızdaki sabit disklerin dosya sistemi Ntfs, elinizdeki usb belleklerin dosya sistemi ise genellikle Fat32 olur. Nedir bunun sebebi dediğinizi duyar gibiyim. Arkadaşlar böyle olmasının temel nedeni şudur.
Usb bellekler varsayılan olarak Fat32 dosya sisteminde gelirler. Çünkü Fat32 dosya sistemine sahip usb bellekler Windows, Linux ve en önemlisi de Mac sistemlerinde sorunsuz çalışmaktadır. Ancak usb bellek ntfs olduğunda az önce de en önemlisi diyerek vurguladığım gibi Mac bilgisayarlar Ntfs dosya sistemi olan disklere dosya yazamıyor. Bu yüzden usb ler taşınabilir olduğundan ve devamlı farklı sistemlerde kullanıldığından, tüm sistemlerde sorunsuz şekilde çalışan Fat32 dosya sistemi ile birlikte kurulu geliyorlar.
Peki bundan başka göze çarpan ve önemli olan ne farklar var derseniz; Ntfs daha yeni bir teknolojidir, Ntfs daha fazla boyutlu dosya taşımaya izin verir ve daha fazla disk kullanımına olanak sağlar. Burada anlatılmak istenen şudur. Ntfs dosya sistemine sahip diskler 16EB (exabyte) a kadar alana sahip olabilirken, fat32 disk en fazla 8TB boyuta sahip olabilir. Yine önemli bir ayrıntı da Ntfs dosya sistemine 16TB a kadar tek bir dosya atabilirken, fat32 dosya sistemine tek parça halinde en fazla 4GB lık bir dosya atabilirsiniz. Daha büyük bir dosya atmaya çalıştığınızda hata alacaksınız. İşte bu sebeplerden dolayı bilgisayar sabit diklerinde Ntfs, usb belleklerde ise fat32 kullanılması uygun olabilir.
Dosya Sistemi Değiştirme Komutu
Şimdi gelelim esas konumuza. Diyelim ki elimizdeki bir Fat32 dosya sistemine sahip usb belleği Ntfs’ e dönüştürmek istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz ? Hatta daha doğru deyimle, format atmadan dosya sistemini nasıl değiştiririz diyebiliriz ? Şimdi bu kısımda yine önemli bir bilgi vermek gerekir. Arkadaşlar Fat32 dosya sistemini format atmadan Ntfs‘ e dönüştürebilirsiniz. Ancak Ntfs dosya sistemini format atmadan Fat32’ ye dönüştürmeniz mümkün değil.
Yani eğer Ntfs’i Fat32’ye dönüştürmek isterseniz, diskinizin içindeki dosyaları yedekledikten sonra, diske sağ tıklayıp – biçimlendir deyip gelen ekranda dosya sistemini Fat32 seçerek bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tam tersi işlem yapmak isterseniz, yani usb belleğiniz zaten Fat32 ve bunu Ntfs’e dönüştürmek isterseniz diski formatlamadan dosya sistemi değiştirme işlemini yapabilirsiniz.
Peki formatsız şekilde Fat32 nasıl Ntfs e çevrilir ? Arkadaşlar bu işlemi komut satırından yani cmd ekranından yapacağız. İşleme başlamadan önce dosya sistemi değiştirmek istediğiniz belleğinizi bilgisayarınıza bağlayın. Daha sonra Başlat tuşuna basın ve cmd yazın. Cmd uygulamasını yönetici olarak çalıştırın. Şimdi açtığınız komut satırı ekranına chkdsk D: /f komutunu girerek ilgili diski seçip kontrol etmesini sağlayalım.
Burada önemli bir nokta kırmızı ile gösterilen D harfi örnek disk harfidir. Sizin taktığınız diskiniz hangi harfi aldıysa o harfi yazmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaptığınızda sistem ekrana diskiniz ile ilgili bilgileri yazacaktır. Bu işlemden sonra sıra artık yazacağımız ve esas işe yarayacak son komuta geldi. Şimdi ekrana convert D: /fs:ntfs yazalım ve enter a basalım. Sistem diskinizin Fat32 olan dosya sistemini Ntfs’e çevirme işlemi yapacaktır.
İşlem bittiğinde ekranda işlemin bittiğine dair mesaj göreceksiniz. Artık dosya sistemi dönüştürme işlemimiz bitti. Diskiniz üzerine sağ tıklayıp – özellikler diyerek değişikliği kontrol edebilirsiniz.