Herkese merhabalar. Bugünkü makalemizi Bilgisayar kategorimiz altına ekliyoruz. Makale konumuz ise Exchange pst export ve import işlemleri hakkında olacak.
Daha önceki Exchange makalelerimizde söylediğimiz gibi en gelişmiş ve profesyonel mail yönetim sistemi Exchange dir. Neredeyse tüm büyük ve kurumsal işletmeler Exchange mail sistemini kullanmaktadır.
Hem kullanıcı ara yüzü hem de kabuk yani shell kısmında oldukça geniş işlemler yapılabilmektedir. Bunlardan biri de pst export yani dışa aktarma ve pst import yani içe aktarma işlemidir.
Exchange de pst leri dışa veya içe aktarmak exchange management shell kullanarak yapmak oldukça basittir.
Aşağıda verdiğimiz kodlar ve anlatımlar ile kullanıcı posta kutularını shell den içe veya dışa aktarabilirsiniz.
Öncelikle sunucuda pst adında bir klasör oluşturuyorum. Bu klasörün nerede olduğu pek önemli değildir. Ben C diski altında pst adında bir klasör oluşturdum.
Daha sonra bu klasöre everyone ve exchange sub trusted izinlerini verdim. Şimdi Exchange Shell i yönetici olarak çalıştırdım ve önce aşağıdaki kodu çalıştırdım.
New-ManagementRoleAssignment –Role “Mailbox Import Export” –User Administrator
Bu kod ile administrator kullanıcısına import ve export yetkisi vermiş olduk. Daha sonra aşağıdaki kod ile egeozturk posta kutusunun dışa aktarma işlemini başlattım.
New-MailboxExportRequest -Mailbox “egeozturk” -FilePath \\sunucu\pst\egeozturk.pst
Yukarıda gördüğünüz gibi dışa aktarmak istediğim kullanıcının posta kutusu adını ve sunucuda oluşturduğum dizini ekledim. En sondaki egeozturk.pst adını verdim ki bu isimle kaydedilsin diye.
Bunun dışında aşağıdaki kod ile export veya import durumunun nerede yani yüzde kaçta olduğunu görebilirsiniz.
Get-MailboxExportRequest | Get-MailboxExportRequestStatistics
Aşağıdaki kod ile Exchange export veya import işlemini iptal edebilirsiniz.
Get-MailboxImportRequest -Status InProgress | Remove-MailboxExportRequest
Tabi ki burada dikkat etmeniz gereken yer, verdiğimiz kodlarda Get-MailboxImportRequest, Get-MailboxExportRequest, Get-MailboxExportRequestStatistics gibi kısımlar var.
Hangi işlemi yapacaksanız buradaki Export veya Import kısımlarını ona göre değiştirmeniz gerekiyor.
Yani içe aktarma yapıyorsanız Export kısımlarını Import, dışa aktarma yapıyorsanız Import kısımlarını Export olarak değiştirerek kodu çalıştırmalısınız. Aslında ufak bir ayrıntıydı belki söylemeye bile gerek yoktu ama gözden kaçmasın diye belirtmek istedim. İşte hepsi bu kadar.
Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sonraki makalemizde görüşmek üzere.